Atmosfera cu specific de ev mediu a fost creată la Timișoara, în prima seară a festivalului Medieval al castelului Huniade. Cavaleri, meșteșugari, menestreli și bucătari, își vor etala, în următoarele două zile, măiestria în fața timișorenilor.
Vineri, 9 august, în Parcul castelului Huniade a fost așezată tabăra evului mediu. Au fost ridicate corturi, expuse arme, scuturi și armuri. Așezarea taberei a fost dispusă cronologic: de o parte au fost așezate corturile celor ce reprezintă evul mediu timpuriu (adică o perioadă de aproximativ cinci secole, care se-ntinde între anii 500 și 1000), iar de cealaltă parte au fost amplasate corturile celor ce reprezintă celelalte perioade ale evului mediu (mijlociu și târziu).
În seara de vineri, 9 august, de la ora 21:30, întreaga suită medievală a pornit într-un pelerinaj de prezentare pe străzile din centrul Cetății Timișoarei. Suita medievală a pornit, sub privirile numeroșilor spectatori, din Parcul castelului Huniade, a trecut pe str. Alba-Iulia, apoi în Piata Libertatii și Piata Unirii, după care a revenit din locul de plecare, tabăra medievală din Parcul castelului Huniade.
La finalul primei seri a festivalului am avut onoarea să discutăm, în fața scenei din tabăra medievală, cu reprezentantul asociației „Istoria Vie” din Cluj-Napoca, domnul Andrei Prian, care, cu o deosebită amabilitate, ne-a acordat un interviu pe care vă invităm să-l citiți în cele ce urmează.

ziarultimisoara.ro: Ce Asociație reprezentați?

Andrei Prian: Eu reprezint Asociația «Istoria Vie», din Cluj. Noi suntem co-organizatori aici, la acest Festival din Timișoara și, ca trupă de reconstituire istorică, suntem Compania «Dragonului», practic o reconstituire a unei trupe de infanterie de mercenari, din perioada regelui Sigismund de Luxemburg.
Vom încerca să ajutăm publicul să experimenteze o imersiune în istoria medievală, drept pentru care am și structurat, oarecum, cronologic evenimentul, la fel cum sunt și taberele împărțite, de o parte și de alta a aleii. De o parte avem taberele de ev mediu timpuriu, reprezentate de « Hrafnabroethr », din Timișoara și de « Borivoj » din Slovacia, iar pe această parte, cronologic, vom începe cu «Templierii» de la Asociația «Deus Vult», din Oradea, Compania «Ursului Brun», din București, «ȘoimanArt», din Deva-Sibiu (o tabără de vânătoare), «Beli Orlovi» («Vulturii Albi»), din Belgrad și noi, Compania «Dragonului», mercenarii din vremea lui Sigismund de Luxemburg.

ziarultimisoara.ro: Cum a fost desfășurarea programului din prima seară?

Andrei Prian: Prima seară, abia ne-a făcut poftă pentru următoarele zile, dat fiind că astăzi a fost doar instalarea taberelor și mica paradă de la nouă și jumătate. Practic, a fost o seară de invitație a publicului la ceea ce va urma în următoarele zile. Ceea ce va fi interesant și, până acum, nefăcut la evenimente din România, este că vom încerca să experimentăm mai multe fațete ale culturii medievale, care, bineînțeles, nu înseamnă doar luptători. Vom încerca să recreăm mai multe ateliere meșteșugărești. Mâine, unul dintre elementele pe care eu le aștept cu mult drag va fi concursul de bucătărie medievală, unde se acceptă doar rețete documentate istoric. Trupele participante, fiecare cu bucătăria lor, vor încerca să recreeze acele rețete cum pot mai bine și vor fi jurizate în cadrul unui ospăț al lui Ahtum. Ce va cuprinde ospățul lui Ahtum va fi, practic, un pretext pentru jurizarea concursului de bucătărie medievală și, totodată va fi asezonat cu o muzică medievală live, cu un mic atelier de dans medieval pentru public și, în același timp, vom încerca să readucem în fața publicului ritualul unui ospăț, practic, de la spălarea pe mâini în vas, la intrarea în sală, așezarea, nobilii serviți cu băuturi. Fiecare bucătar va veni și-ș va prezenta rețeta pe care a gătit-o și vom degusta respectivele rețete, alegând apoi un câștigător al concursului.

ziarultimisoara.ro: Unde se va desfășura concursul?

Andrei Prian: Bucătăria va fi aici, în parc, vom alge un loc în afara taberei, astfel încât toți, din toate taberele să aibă acces direct la ea, iar ospățul se va întâmpla chiar aici, la scenă.
Dar, Ahtum nu va avea foarte multe zile fericite apoi, pentru că, pornind de la istoria medievală timpurie a Banatului, vom recrea și bătălia timpurie pe care-a purtat-o împotriva viitorului comite, Chanadinus (Cenad) și va exista această reconstituire de bătălie. Pe lângă această reconstituire istorică de bătălie, care în termeni mai contemporani și mai liberi ar fi un mic «blat», deoarece știm rezultatul istoric, mâine se vor desfășura și concursuri de luptă în stil sportiv, neregizate. Mâine vor fi concursurile în stil, așa numit internațional, «Death Fight», adică lupta pe puncte, unde un punct este considerat orice lovitură dată în forță pe corpul adversarului, nu pe scut sau armă. Poimâine ne vom putea delecta cu un sport mai recent intrat la noi în țară, dar recunoscut și de minister, se numește H.M.B. (Historical Medieval Battles). De data aceasta este vorba de un sport de full contact în armură medievală. Pentru spectatorii care s-au familiarizat cu o emisiune de la History Channel numită «MMA cu armură», este ceva asemănător. Deci, practic, luptă de full contact în armură completă, unde deja lupta nu se mai oprește la un punct, se merge pe runde, pe timp, se lovește foarte tare, fără niciun fel de menajamente. O luptă brutală, sportivă și, dedicată, practic, celor mai buni dintre luptătorii țării.
Se va reconstitui și bătălia de la Vadul Nisipurilor, care va fi prima în ordine cronologică. Cele două vor fi legate în acest discurs în prezentarea istorică.
Vor fi și concerte.

Prima ediție a festivalului Medieval al castelului Huniade de la Timișoara va continua, sâmbătă, 10 august și duminică, 11 august.