Duminică, de la ora 20.30, la Centrul de Cultură și Artă din Timișoara va avea loc spectacolul de teatru experimental Erendira&bună-sa/remix #8. Evenimentul se desfășoară în cadrul primei ediții a stagiunii teatrale independente, open-air - „Nocturnalii în Curtea Franciscană”.

Pornind de la textele renumitului scriitor Gabriel Garcia Marquez, precum Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe, piesa va analiza linia subțire dintre teatru și realitate.

suntem artiști. nu suntem noi cei care profită de tragedii. uneori, le jucăm. uneori, le trăim intens, ca în zilele din urmă. duminică seara vom juca Erendira&bună-sa/remix #8 cu gândul la Alexandra și la toate erendirele lumii, ce-au cunoscut oroarea și s-au eliberat sau au fost ucise de ea. continuăm Nocturnaliile în Curtea Franciscană cu un spectacol care exorcizează oroarea. Erendira avea 14 ani. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe sunt scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să analizeze linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate”, transmit organizatorii.

Piesa va fi pusă în scenă de actori tineri, care vor aduce în prim-plan realitatea abuzurilor și ororile din spatele acestora.

Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme de abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm; dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, spune Levente Kocsárdi, regizorul spectacolului.

Erendira&bună-sa/remix este o producție Arte-Factum, în regia lui Kocsárdi Levente. Rezervări pot fi făcute la numărul de telefon 0752 111 807.

Evenimentul este realizat de Asociația Culturală Arte-Factum și Centrul de Cultură și Artă al Județului. Parteneri: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Ioana NICOLESCU