Teatrul Național Timișoara: „Dincolo de marele regizor, Cătălina Buzoianu a fost un mare pedagog de teatru”

Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit, sâmbătă, 3 august, la vârsta de 81 de ani. Artiștii teatrului românesc deplâng plecarea celei care le-a marcat cariera.

Cătălina Buzoianu s-a născut în 1938 la Brăila și făcut parte dintre cei mai importanți regizori de teatru din țară. S-a dedicat cu pasiune scenei și învățământului teatral, din 1975 a fost profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 - decan al secției de teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.

A fost căsătorită cu actorul Papil Panduru și a avut doi copii: dintr-o căsătorie anterioară, pe Ștefănuț Iordănescu, regizor de teatru și fost director de teatru (la Naționalul din Timișoara și la Teatrul Bulandra din București), și pe Velica Panduru, scenograf și nume recunoscut în comunitatea teatrală.

Cătălina Buzoianu a avut peste o sută de piese montate în țară și în străinătate, iar activitatea sa artistică a fost recompensată cu nenumărate premii, atât în România, cât și peste hotare. Iubitorii de teatru din Timișoara au putut vedea, de asemenea, numeroase spectacole realizate de renumita regizoare.

Este o lovitură grea pentru teatrul românesc, care pierde omul ce reprezintă unul dintre cele mai înalte concepte artistice ale teatrului românesc.
În spatele redutabilei forțe creatoare care a făcut posibile spectacole ce au modelat teatrul românesc al ultimelor decenii, a stat un curaj artistic fabulos și, totodată, forța de a se impune ca regizor-femeie cu un discurs de o profunzime, sensibilitate și putere unice într- un timp mai mult decât potrivnic vocilor publice feminine și libere. Cătălina Buzoianu a construit cu o energie de neegalat un spațiu metaforic al cuvântului și al imaginii care a definit, de cele mai multe ori, parcursul artistic al unor mari actori, cum ar fi Valeria Seciu, Ștefan Iordache, Mariana Buruiană și mulți alții.

Fie că vorbim de spectacolele-manifest ale anilor 80 - O dimineaţă pierdută, Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Uriaşii munţilor, Maestrul şi Margareta etc. sau de spectacolele - eveniment ale anilor 90, dintre care amintim doar Şase personaje în căutarea unui autor, Patul lui Procust, Mutter Courage, Petru sau Turandot (desigur, lista este mult mai lungă), Cătălina Buzoianu a fost forța care a asigurat într-un fel trecerea și evoluția teatrului românesc printr-una dintre cele mai copleșitoare perioade ale istoriei.

Cele mai marcante nume ale regiei românești moderne – Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Felix Alexa etc. – îi datorează nu doar formarea teatrală, ci și o libertate interioară care le definește semnătura pe un drum bine definit al metaforei și al experimentului. Căci dincolo de marele regizor care a fost, Cătălina Buzoianu a fost, în egală măsură, un mare pedagog de teatru. A dat, mai bine de trei decenii, încredere studenților săi și tinerilor actori cu care a lucrat. Mesajul pe care întreaga sa operă îl transmite actorilor, studenților și publicului este acela că, orice i s-ar întâmpla omului, viața și, în egală măsură arta teatrală, continuă”, transmit reprezentanții Teatrului Național Timișoara (TNT).

De-a lungul timpului, TNT a oferit publicului său, în cadrul Festivalului pe care îl organizează încă din 1980, cunoscut azi ca FEST-FDR, numeroase spectacole realizate de Cătălina Buzoianu în România sau în străinătate. În anul 2007, marea regizoare a creat la Naționalul timișorean Visul, un spectacol care a deschis actorilor și spectatorilor, deopotrivă, porțile către un alt fel de univers. Un univers fabulos pe care astăzi, Cătălina Buzoianu s-a dus să-l lumineze. (I.N.)

 

Sursa foto: www.fnt.ro