Asociaţia Culturală „Romul Ladea” din Timișoara a marcat aniversarea unui secol de la momentul în care Timișoara a revenit administrației Regatului României, în data de 3 August 1919, printr-o expoziție de pictură și sculptură.
Așa cum ne-au obișnuit de fiecare dată când sunt evenimente majore de importanță națională, locală sau europeană, artiștii grupați în Asociația care poartă numele unuia dintre marii sculptori din România, Romul Ladea, au inaugurat, sâmbătă, 3 August, în noul lor sediu (fostul spațiu al clubului „Jazzissimo”, situat în Timișoara pe strada Hector, nr. 1, Bastionul Theresian), o expoziție de artă plastică.
La eveniment au fost prezenți invitați, membrii ai Asociației, iar reputatul istoric timișorean, dr. Ioan Hațegan a susținut un moment oratoric în ton cu evenimentul zilei de 3 August, în rândul oratorilor mai înscriindu-se jurnalistul și scriitorul timișorean Ilie Chelaru, doamna Sanda Lăzărescu, președinta Asociației Culturale „Romul Ladea”.
În scurtul moment oratoric, scriitorul Ilie Chelaru a vorbit despre noul sediu al Asociației, subliniind faptul că acesta a fost posibil „în timpul prezidențiatului doamnei Sanda Lăzărescu, cu ajutorul domnului Primar, al domnului director de la Casa de Cultură a municipiului și a inginerului-șef Nicu Popovici” și a rostit, referindu-se la noua galerie, că, „acești pereți vor fi, întotdeauna, la datele din calendar, plini de lucrări, mai bune sau... sunt colegi de-ai noștri care sunt la-nceput de drum, deci nu facem evaluări din punct de vedere axiologic, ci pur și simplu ne bucurăm că trăim într-o Timișoară care-i un oraș frumos, că trăim într-o țară în care nu e război”.
În scurtul cuvânt rostit cu ocazia vernisajului expoziției, doamna Sanda Lăzărescu a ținut să precizeze că, „meritul este al membrilor Asociației, meritul este al activității și al înflăcărării cu care întotdeauna se participă la astfel de expoziții, cu toată dragostea, cu toată sinceritatea și cu toată onestitatea. Deci, trebuie creditați acești membri ai Asociației «Romul Ladea», cred eu. Și vreau să vă spun că mie-mi place foarte mult și această expoziție”.
Expoziția este intitulată „Ziua Timișoarei”, iar lucrările expuse aparțin unor artiști cunoscuți în arta plastică timișoreană, artiști care fac parte din Asociația „Romul Ladea” sau din Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara. Printre artiștii care au lucrări în expoziție, amintim aici, Pavel Torony („Citadina”), Lia Mateiu („Fântână”), Fabiola Munteanu („Catedrala”), Eva Leucean („Promenada pe Bega”), Ionela Ivan („Piața Unirii”), Gabriela Pietreanu („Piața Unirii”) etc.
Pentru că pictura, sculptura și muzica sunt reunite sub numele de „arte frumoase”, la acest eveniment dedicat Zilei Timișoarei, ele au fost împreună, susținere muzicală de după încheierea discursurilor de inaugurare a expoziției fiind asigurată de patru studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, care au susținut un recital de jazz.
Expoziția „Ziua Timișoarei”, organizată de Asociația Culturală „Romul Ladea” din Timișoara, poate fi vizitată în spațiul expozițional al Casei de Cultură al municipiului Timișoara, pe toată durata lunii august. (S.C.)