În perioada 20 - 21 iulie, căminul cultural din localitatea Jebel, județul Timiș, va găzdui prima ediție a festivalului - concurs de interpretare vocală și instrumentală „Efta Botoca”. 

Pentru foarte mulți iubitori de folclor, Efta Botoca din Jebel rămâne cel mai mare violonist din Banat. Astfel, din dorința de a cinsti memoria acestui mare lăutaș al Banatului, Primăria Jebel a decis organizarea acestui festival.

Efta Botoca s-a născut în 23 septembrie 1925, în familia de paori din Jebel și s-a stins din viață în 1991, când încă nu împlinise 66 de ani. A desfășurat o vastă activitate artistică, a cântat în orchestra experimentală a Institutului de Folclor din Bucureşti, denumită „Barbu Lăutaru”, în orchestra Ansamblului „Rapsodia Română”, apoi în Orchestra Radioteleviziunii Române dar și în vestită formaţie de virtuozi condusă de Gheorghe Zamfir. În urmă să a rămas și o bogată activitate de culegere de folclor şi de promovare a unor melodii care vor dăinui peste vremuri: „Joc de doi al lui Nicolae Botoca”, „Mărie, Mărie”, „Ardeleană din Unip”, „Sus, pe culmea dealului”, „Vară, vară, primăvară”, „Zvoanele”, „Cântecul miresei”, „Munte, munte, brad frumos”, „Ardeleană din Giroc”, „Pe picior din Unip”, „Brâu din Jebel” „Ioane, Ioane”, „Sorocul”, „Cărăbăşasca”, „Doina lui Luţă Ioviţă” etc.

Concursul se va derula pe mai multe secțiuni:
- Interpretare instrumentală, la care pot participa soliști instrumentiști, fără limita de vârstă.
- Interpretare vocală, ce se adresează soliștilor vocali cu vârstă cuprinsă între 16- 30 ani.
- Secțiunea Debut 50 plus, adresată persoanelor cu vârstă de peste 50 de ani, care doresc să-și testeze calitățile vocale pe scenă festivalului din Jebel. Condiția de participare este să nu fi cunoscut consacrarea în plan interpretativ.

De asemenea, la festival pot participa interpreți din comunitățile românești din afară granițelor țării.

În ceea ce privește probele de concurs, participanții de la secțiunea de interpretare instrumentală vor prezenta două piese, la alegere. Se va puncta suplimentar prezentarea unei piese din repertoriul lui Efta Botoca.

La secțiunea de interpretare vocală, concurenții vor prezența o piesă fără acompaniament muzical (doină, baladă) și o piesă cu acompaniament muzical.
Durata maximă a evoluției scenice a fiecărui concurent trebuie să fie de cinci minute.

Persoanele care doresc să se înscrie în competiție, pot face acest lucru pe pagina de Facebook a evenimentului sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  Detalii legate de participare se pot obține și la numărul de telefon 0722 413 866 - prof. Remus Grosu.

Preselecția se va desfășura sâmbătă,21 iulie, ora 16, la căminul cultural din Jebel.

Pentru concurenții admiși în finală și care provin din localități situate la distanțe mari, organizatorii vor asigura cazarea și masă.

Concursul propriu - zis și Gala Laureaților va avea loc duminică, 21 iulie, începând cu ora 16.

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Tradițiilor, Primăria Jebel și Consiliul Județean Timiș.

Ioana NICOLESCU