Trupa de teatru din Polonia, „Ósmego Dnia” („Teatrul celei de-a opta zile”) își are începuturile în anul 1964 și a fost creată la Universitatea de Muzică din Poznań ca Teatrul de Studii de Poezie „Ziua a opta”, sub conducerea lui Tomasz Szymański. Numele trupei a fost preluat de la Teatrul „Gâsca Verde” („Zielona Gęś”) al lui Konstanty Ildefons Gałczyński (un poet polonez, cunoscut mai ales pentru stilul său de un umor absurd, apropiat de suprarealism, dar cu valențe muzicale), care a scris istoria creării lumii timp de opt zile: („în ziua a șaptea Dumnezeu s-a odihnit, iar în cea de-a opta a creat teatrul”).
Din 1979, „Ósmego Dnia” a lucrat ca un teatru profesionist alternativ, spectacolele acestei trupe fiind critici extrem de ascuțite și pline de comentarii ironice despre Republica Populară Poloneză (denumirea oficială a Poloniei între 1952-1989). În timpul legii marțiale, formația a interpretat pe străzi și în biserici.
În anul 1985, trupa de teatru „Ósmego Dnia” a fost dizolvat oficial și majoritatea membrilor săi au emigrat în Italia, unde și-au continuat spectacolele. Grupul și-a reluat activitatea după 1989.
În anul 2008, formația de teatru „Ósmego Dnia” a primit premiul „Stanisław Ignacy Witkiewicz”, acordat de secția de critică de teatru a Centrului polonez pentru Institutul Internațional de Teatru cu ocazia Zilei Internaționale de Teatru, ca recunoaștere a meritelor în popularizarea teatrului polonez în lume.
La Timișoara, în cadrul evenimentului „Impuls” - „Timișoara în (re)construcţie”, eveniment organizat de Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, în parteneriat cu Sezonul România-Franța (partener principal) și Institutul Francez din Timișoara, în perioada 10-14 iulie 2019 formația de teatru polonez „Ósmego Dnia” a pus în scenă, în zilelel de 13 și 14 iulie, o interpretare multimedia, în aer liber, intitulată „Copiii Revoluției”.
Acest spectacol face parte din proiectul „Europe Home”, un proiect în care organizatorii și promontorii lui au inclus artiști tineri din alte țări, iar reprezentația „Copiii Revoluției” a fost pusă în scenă de trupa poloneză, împreună cu studenții Academiei de Arte din cadrul Universității din Osjiek, Croația.
Interpretarea multimedia pusă în scenă în cele două zile, la Timișoara, nu a fost o reconstrucție istorică, care oferă fapte fundamentale despre revoluțiile din 1917, ci o explorare a subiectul, prin care s-a vizat examinarea referințelor la realitatea de astăzi pentru a se pune întrebări incomode: Ce face oamenii să decidă să iasă pe stradă și să-și demonstreze furia? Este, aceasta, aceeași furie care a dus la revoluțiile de la începutul secolului al XX-lea? A supraviețuit ceva?
Evenimentele care au inspirat trupa merg în urmă cu o sută de ani. Astăzi, nu există niciun om care să fi trăit acele vremuri și, chiar dacă oamenii de azi nu se simt asemenea unor „copii ai revoluției”, poate că merită o regândire a societății. Iar pentru că tinerii sunt mai puțin conștienți de procesele istorice și pot fi luați de valul unei „revoluții” care a întors lumea pe dos, așa cum s-a întâmplat în Rusia anului 1917, această punere în scenă s-a adresat în special tinerilor, ei putând fi principalii eroi pentru oprirea unei societăți clădite pe răzbunare și revanșă, în care se vrea impunere, nu de cunoaștere, ci de ideologie, nu pentru toți, ci numai pentru unii și-mpotriva altora.
Interpretarea multimedia „Copiii Revoluței” a avut premiera în octombrie 2017, în Polonia, la Poznań.

„Nu există nicio dictatură care să protejeze revoluția; este sus o revoluție pentru a impune o dictatură”, G. Orwell, „1984”.