Miercuri, 17 iulie, de la ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara va ave loc lansarea cărții „Timp și conștiință în cinema”, de Lucian Maier. Cartea a apărut anul acesta la Editura Eikon. La eveniment va fi prezent autorul volumului și criticul de film Ionuț Mareș. 

Dacă putem înțelege epoca drept acumulare contemporană de discurs care se oferă ca istorie, cinematograful oferă un instrument propice scrierii celor mai vii discursuri, tocmai fiindcă poate reprezenta un discurs în forma sa primară – în cea de imagine. Ceea ce îi asigură un plus de realism în reprezentare, a cărei distorsiuni – de a se cere adoptată ca realitate – reprezintă elementul primordial al unei (noi) critici a imaginilor.
Dacă va fi să existe o pedagogie a imaginilor, ea ar trebui să plece de la natura de discurs a imaginii şi de la valoarea sa instrumentală în interiorul minții, pe care cinematograful o poate înregistra într-o formă extrem de coerentă. Posibila (re)construcție a unei comunități umane – pe linia lui Benjamin şi Nancy – pe o asfel de pedagogie poate creşte. Împotriva acestei pedagogii luptă cinematograful însuşi, prin rapiditatea cu care schimbă imaginile, într-o avalanşă de imagini cuprinse în discursuri care ascund tocmai această nevoie de discuție, pe care o prezintă drept nevoie de consum, de a consuma imagini cinematografice, în acelaşi timp imagini publicitare ale consumerismului” - Lucian Maier.

Lucian Maier (n. 1981) este absolvent de Filosofie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu Timp și conștiință în cinema a obținut titlul de Doctor în Filosofie în cadrul aceleași Universități. Este autorul volumului 2005-2016. Imagini din cinema (2016), apărut la Editura Școala Ardeleană (Cluj-Napoca). Eseuri de-ale sale au apărut în ediție colectivă sau individuală la editurile Tact (Cluj-Napoca) sau LiterNet (București). A colaborat cu revista Idea (artă+societate) (Cluj-Napoca) pe probleme de artă contemporană și ca traducător, iar cu Editura Idea (Cluj-Napoca) pentru redactarea volumului Estetica filmului (2007), de Jacques Aumont, Alain Bergala, Michel Marie și Marc Vernet. A fost prezent la festivaluri de film (Cannes, Londra, Wroclaw, TIFF Cluj-Napoca, Astra Sibiu, Timishort Timișoara, Ceau Cinema Timișoara) în calitate de critic de film sau ca membru al juriului. Textele sale despre film au fost publicate în Revista Tribuna (Cluj-Napoca) și pe LiterNet.ro.

Ioana NICOLESCU