Muzeul Național al Banatului din Timișoara aduce, în atenția publicului, un nou eveniment expozițional. Miercuri, 10 iulie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia va avea loc vernisajul expoziției temporare, „Berzovia - un castru de legiune la marginea imperiului. Berzobis și urbanistica Daciei Romane”, expoziție ce-și propune să aducă în atenția publicului o parte relevantă a rezultatelor ultimelor cercetări arheologice din mari situri de epocă romană din Dacia. Pe lângă expunerile generale, în cele 15 postere sunt înfățișate aspecte din timpul săpăturilor, planuri și reconstituiri din Berzobis (Berzovia, jud. Caraș-Severin), Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, jud. Hunedoara), Apulum (Alba-Iulia) și Napoca (Cluj-Napoca).
În expoziție se vor găsi obiecte arheologice (cu precădere țigle și cărămizi), descoperite în castrul de legiune Berzobis, șantierul arheologic din localitatea cărășeană fiind rodul unei colaborări de tradiție dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul Banatului Montan Reșița. În expoziție se vor găsi și cărămizi descoperite în castrul Tibiscum, fostă așezare dacică, apoi oraș în Dacia romană, municipiu pe vremea împăratului Gallienus (253-268), azi, localitatea Jupa, jud. Caraș-Severin.
În anii domniei împăratului Traian (98-117), pe tot întinsul imperiului roman castrele de legiune devin tot mai asemănătoare cu orașele, caracteristica principală în acest sens fiind monumentalitatea clădirilor. Arhitecții imperiului au aplicat standardele urbanistice consacrate ale vremii atât la construcțiile din mediul militar, cât și la cele din mediul civil (urban) al Daciei. Astfel, în Colonia Dacica Sarmizegetusa, militarii din legiunea a IV-a „Flavia Felix” au construit forul, amfiteatrul și alte clădiri publice. La Apulum și Napoca se poate observa, de asemenea, dezvoltarea elaborată a unor mari centre urbane.
La castrul roman de la Berzovia, cercetarea ştiinţifică a început în anii 1961,1962, iar în 1998, săpăturile arheologice au fost reluate de o echipă formată din arheologii Florin Medeleţ, Ovidiu Bozu şi Alexandru Flutur. Unele săpături de salvare au fost realizate de-a lungul timpului de Fl. Medeleţ, R. Petrovszky (1972), O. Bozu, D. Rancu (2004), D. Țeicu, Al. Flutur, D. Rancu (2012). Ultima campanie de cercetare arheologică sistematică a avut loc în 2017 (D. Țeicu, Al. Flutur și Ana Cristina Hamat).
Expoziția temporară, „Berzovia - un castru de legiune la marginea imperiului. Berzobis și urbanistica Daciei Romane”, ce se va deschide la Muzeul Național al Banatului din Timișoara, va putea fi vizitată la sediul provizoriu al instituției, Bastionul Maria Theresia, în perioada 10 iulie - 4 august, de marți până duminică în intervalul orar 10 - 18.


Cornel Seracin