Joi, 11 iulie 2019, de ziua fondatorului său, Diogene V. Bihoi, Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenților aniversează 54 de ani de existență. Cu această ocazie, la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara va avea loc o reuniune a membrilor mai vechi și a celor noi ai trupei de teatru. Totodată, în studioul 202 „Diogene V. Bihoi”, se va prezenta, începând cu ora 20, spectacolul ”Homo Homini Lupus sau Adevărata poveste a Scufiței Roșii”, după un scenariu al lui Lelu Bihoi, în regie colectivă.

Până la dispariția sa din 2002, Lelu Bihoi invita de ziua lui thespisienii și prietenii apropiați în livada sa de vișini și cireși; acum Thespis-ul îi sărbătorește ziua în spațiul în care au crescut și l-au cunoscut sute de tineri iubitori de teatru. Anual, ziua lui este prilej de reunire a membrilor mai vechi sau mai noi ai trupei din care, din 1965 încoace, au făcut parte sute de oameni, care acum sunt răspândiți pe toate continentele și activează în toate domeniile (unii în teatru, unii în show-business, unii în media, unii în medicină, alții ingineri). Cu toții împart amintirea anilor petrecuți în laboratorul uman și teatral al Thespis-ului”, transmit organizatorii.

Primele întâlniri teatrale ale celor care aveau să constituie mai târziu Teatrul Studențesc Thespis aveau loc în 1965 în Clubul Universității, an de an activitatea luând amploare, colaborările cu diverși artiști din peisajul timișorean aducând acest teatru tânăr și non-conformist, dizident, chiar, în conștiința publicului de artă timișorean. Locația s-a schimbat în anii ce au urmat, după Revoluţia din 1989 Teatrul Thespis activând sub umbrela Casei de Cultură a Studenților din municipiu.

Ioana NICOLESCU