„Impuls” face parte din Stația numită „Îndrăznește!”, în centrul acestei Stații aflându-se cartierele Timișoarei, alături de formele de artă participativă care își pot găsi surse de creație doar în locurile din viața cotidiană.
Vara anului 2019 este prima vară „Impuls”, tema pentru „Impuls” 2019 fiind „Timișoara în curs de (re) construcție” și se referă atât la dezvoltarea urbană permanentă a Timișoarei (parcuri, spații publice, un nou cinema de artă, renovarea fațadelor celor mai importante clădiri baroce din oraș), cât și la proiectul Capitală Europeană a Culturii care începe să se contureze și să se dezvolte, și a cărui manifestare va culmina în 2021.
„Tema a fost parțial inspirată de tendința artiștilor stradali și a celor care se manifestă în spațiul public de a se implica direct în arhitectura orașului și a elementelor de construcție care fac parte din structura unui oraș - schele, pietre, materiale pentru acoperișuri, utilaje de construcții, stații de autobuz, poduri și multe altele”, se arată în Programul Cultural 2019.
Evenimentul „Impuls: Timișoara în (re) construcție” este organizat de Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, în parteneriat cu Sezonul România-Franța (partener principal) și Institutul Francez din Timișoara, în perioada 10-14 iulie 2019 și va cuprinde o serie de spectacole de teatru și dans care vor sparge barierele clasicului, și întâlniri față în față cu artiștii.
Timp de 4 zile, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântu Gheorghe vor fi scena unor momente inedite, aici având loc dansuri și jonglerii surprinzătoare, teatru experimental, toate acestea provocând timișorenii să urmărească spectacole ieșite din comun.


„Tema aleasă, «Timișoara în (re) construcție» este o temă actuală pentru că orașul este în continuă transformare. Și, alături de el, și noi ne transformăm, mental și spiritual. «Impuls» este pentru timișoreni o provocare, o artă experimentală care va sparge barierele cu spectacole de teatru și dans în aer liber, în piețele Timișoarei. În plus, a doua zi după spectacol, artiștii vor sta la o cafea cu spectatorii și le vor răspunde la întrebări”, se arată într-un comunicat de presă trimis de organizatorii evenimentului.


Compania franceză „G. Bistaki” este considerată una dintre cele mai originale companii de teatru outdoor din Europa, iar cei 5 artiști-dansatori vor susține două spectacole în Piața Sfântul Gheorghe în zilele de miercuri, 10 iulie și joi, 11 iulie, de la ora 21:30. Artiștii de la „G. Bistaki” susțin spectacole în toată lumea. La Timișoara vor veni cu „Baïna(na)”, un „spectacol amuzant și postmodernist în care experimentează cu curaj, folosind obiecte comune, saci, lopeți, pentru a da o valență artistică obiectelor uzuale”.
„Cie Beau Gestedin” Franța va propune un dans inedit - „Transports Exceptionnels”, în Piața Victoriei, în zilele de joi 11 iulie 2019 și vineri, 12 iulie 2019 - de la ora 17 și de la ora 20. „Artistul Dominique Boivin are câteva creații emblematice pentru stilul său care se caracterizează prin mecanică și dans. «Transports Exceptionnels» a fost deja jucat în peste 50 de țări și ajunge acum în Timișoara, după care își va continua parcursul prin lume”, se arată în comunicatul de presă.
Școala de Vară de Dans Contemporan va susține un spectacol - „Cadre și Forme” - duminică, 14 iulie, de la ora 20 - în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara.
Teatrul „Ósmego Dnia” este considerat unul dintre cele mai renumite teatre din Polonia si vine la Timișoara cu spectacolul „Copiii Revoluției” (foto), care se va juca în zilele de sâmbătă, 13 iulie 2019 și duminică, 14 iulie 2019, de la ora 22, în Piața Libertății.
Acest spectacol face parte din proiectul „Europe Home”, un proiect în care organizatorii și promontorii lui au inclus artiști tineri din alte țări, iar reprezentația „Copiii Revoluției” o vor pune în scenă împreună cu studenții Academiei de Arte din cadrul Universității din Osjiek, Croația.
„Teatrul polonez își are originile în mișcarea teatrală studențească din anii 60. Compania poloneză este numită astăzi «The Rolling Stones» ai teatrului. Ea a creat și a pus în scenă peste 50 de producții din întreaga lume. Teatrul lor este unul dintre cele mai importante centre de cultură independentă din Polonia”, se arată în comunicatul de presă trimis de Asociația Timișoara2021.
„Această producție a Teatrului «Ósmego Dnia» folosește medii și tehnici diferite: proiecții video, scene în mișcare, dans și păpuși, muzică. «Copiii Revoluției» este un spectacol dedicat nu numai celor care doresc revoltă, ci și celor care au sperat un viitor mai bun pentru toți, celor care nu au experimentat niciodată victoria, ci doar alte dezamăgiri”, se arată prin intermediul comunicatului trimis de Asociația Timișoara2021.
Spectatorii vor putea cunoaște artiștii, le vor putea adresa întrebări, vor intra în contact și vor putea afla mai multe despre arta și ideile lor.

Cornel Seracin