În mai 1519, Leonardo da Vinci trecea în veșnicie, lăsând în urma sa o activitate fundamentală în istoria umanității. Anul acesta, cu ocazia comemorării celor 500 de ani de la trecerea întru eternitate a lui Leonardo da Vinci, cel mai însemnat geniu al umanității este readus în atenția publicului în Italia și Franța, dar și în alte țări.
Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci a lăsat posterității o creație complexă, o parte din această creație ușor de descifrat, dar și o parte de creație care și astăzi aduce foarte multe interpretări, oamenii mileniului trei nereușind, încă, să pătrundă în totalitate mesajul operei cărturarului renascentist italian.
Cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia a fost omagiat și la Timișoara, marți, 4 iunie 2019, arhitectul și artistul vizual Mihai Donici inaugurând o expoziție prin intermediul căreia să marcheze acest spirit universalis, o personalitate de neegalat în istoria umanității.
„Proiecte, caiete și mecanisme imposibile creionează în cheie postmodernă o personalitate irepetabilă, pentru care cuvintele maximale sunt justificate”, au transmis organizatorii acestei expoziții ce a fost deschisă în holul central al Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara.
Expoziția se intitulează „Proiecte ideale și mecanisme nedescoperite de Leonardo”, autor Mihai Donici, este organizată de Asociația Culturală „Arte Factum” și va rămâne deschisă publicului până în luna septembrie.

Cornel Seracin