Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, desfășoară proiecte în șapte comunități istorice românești, în perioada 24 mai - 02 iunie 2019.
Duminică, 26 mai, la Negotin, în Serbia, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin”. Proiectul s-a defășurat în parteneriat cu Asociația pentru Cultura Românilor-Vlahilor din Serbia, „Ariadnae Filum”.
Evenimentul a început cu un ceremonial religios, creștinii de confesiune ortodoxă din Serbia de Răsărit participând la sărbatoarea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul bisericii din Negotin. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Precucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului, împreună cu un sobor de preoți. La acest moment a participat și o delegație a Mânăstirii Sfânta Ana din Orșova, condusă de Maica Stareță Iustina Popovici.
După încheierea Liturghiei a urmat un program cultural artistic susținut de artiști din România și zona Văii Timocului. Nicoleta Iancu și Mellora Ploștinaru au interpretat pricesne românești, urmate de solistele vocale Iela Marianovici din Bor și Milița Neșici din Negotin, soliștii instrumentali Voia Șurchici și Nicola Nicolici din Negotin, precum și tânărul artist Milan Nikolici din Cobișnița. La eveniment au fost prezenți lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, credincioși și invitați din România.
Prin Ziua Românilor de Pretutindeni sărbătorită la Negotin, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Nord-Estul Serbiei, prin spiritualitate, cultură şi limbă.
Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pe anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Cornel Seracin