La Galeria „Jecza” din Timișoara, într-un cadru familiar, încărcat de căldura și emoția unui eveniment deosebit, a fost inaugurată expoziția de pictură „Venezia”, expoziție care aduce pe simezele galeriei particulare timișorene lucrările semnate de doi pictori celebrii din Banat, din Timișoara, Sorin Scurtulescu și Constantin Flondor.
În cele peste 20 de lucrări expuse, pot fi admirate picturi, majoritatea dintre acestea fiind realizate în ulei pe pânză, în Venezia, surprinzând importante obiective din acest mare oraș european, printre care amintim, Basilica di Santa Maria Assunta (Torcello), Campo de la Abazzia, Basilica di San Marco, Ponte Diedo etc. Pe lângă aceste monumente arhitectonice din Venezia, se pot admira în picturile expoziției de la Galeria „Jecza” imagini din orașul italian Milano, Domul din Milano, dar și din Viena, Domul Sfântul Ștefan.
În urmă cu trei ani (în 15 decembrie 2016), la Muzeul de Artă din Timișoara, profesorul Constantin Flondor inaugura o expoziție intitulată „Veranda cu flori de zăpadă”, eveniment ce avea să marcheze împlinirea vârstei de 80 de ani de viață a maestrului Flondor și cei 50 de ani de carieră artistică. Sâmbătă, 25 mai 2019, chiar în ziua în care pictorul Sorin Scurtulescu împlinea vârsta de patruzeci ani, fiindu-i alături maestrul său, profesorul Constantin Flondor, tânărul artist plastic avea să prezinte publicului invitat în galerie o parte din noile sale creații, adică „figurativul realităţii, într-un limbaj universal abstract, care poate fi absorbit de oricine”.


Sorin Scurtulescu s-a născut în 25 mai 1979, la Timişoara, este doctor în arte plastice, titlu ştiinţific dobândit între 2006-2009 la Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, sub coordonarea prof. univ. dr. Aurel Chiriac. Vocaţia sa artistică a fost îndrumată între 1993 şi 1997 în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timişoara, la clasa prof. Carol David.
În perioada 1997-2002, Sorin Scurtulescu a fost student la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, Secţia Pictură, clasa prof. Constantin Flondor. În anii 2001 şi 2002, a obţinut o bursă de studiu în Anglia, la Şcoala de Artă, Design şi Media din cadrul Universităţii din Sunderland, la clasa profesorului englez Geoff Morten. Între 2003-2005 a obţinut master-ul în „Comunicare vizuală, publicitate şi strategii de marketing”, având coordonatori pe conf. univ. dr. Dan Radu Moga, conf. univ. dr. Constantin Prut şi conf. univ. dr. Alexandra Titu. Între 2010-2012, Sorin Scurtulescu a obţinut bursa postdoctorală „Vasile Pârvan” la „Accademia di Romania” din Roma, realizând, în primăvara anului 2013, o expoziţie cu picturile din studiul său italian la Muzeul de Artă din Timişoara. Expoziţia s-a numit „Roma corp urban” şi a fost expusă în Galeria „Mercy” a Muzeului de Artă.
La finalul anului trecut, Sorin Scurtulescu a revenit în România după ce a încheiat bursa de cercetare și formare postdoctorală „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția cu proiectul artistic intitulat „Veneția nocturnă prin filtrul lui Tițian și Tintoretto”. O parte din picturile realizate în plein air de Sorin Scurtulescu, în cadrul acestei burse, pot fi admirate pe simezele galeriei „Jecza” din Timișoara.
În anul 2014, pictorul timișorean Sorin Scurtulescu s-a clasat pe locul al doilea în Top 220 Romanian Artists, realizat de către publicația de cultură Modernism, este co-fondator al grupului „Noima”, grupare artistică fondată în anul 2003 și este reprezentat de Galeria „12-14 Contemporary” din Viena și Galeria „Jecza” din Timișoara.


Expoziția „Venezia”, inaugurată de curând la Galeria „Jecza”, se constituie într-un dialog, cei doi autori ai lucrărilor propunându-și, prin intermediul lucrărilor expuse, să continue dialogul început în anul 1997, pe când tânărul Sorin Scurtulescu devenea studentul profesorului Constantin Flondor, maestrul care l-a îndrumat pe calea picturii. După 22 de ani de prietenie și colaborare, maestrul și discipolul expun împreună, sprijiniți de Fundația „Interart Triade”, avându-l curator pe Alan Jones, poet și cronicar de artă american.


Prezent la inaugurarea expoziției „Venezia”, alături de autorii picturilor și de invitații lor, Alan Jones a rostit: „Este o mare bucurie să fiu pentru prima dată în Timișoara, pentru că Institutul Român din Venezia a organizat o expoziție de Sorin. Am auzit că Sorin a realizat multe lucruri în arta din România, iar prin intermediul celor relatate despre Sorin am reușit să aflu despre maestrul Flondor. Din acest motiv mă simt îndatorat galeriei «Triade» pentru că m-a invitat, iar eu sunt aici, pentru prima dată, la Timișoara. Stând doar patru zile în România, pentru un moment am vizitat doar trei artiști: Brâncuși, Constantin Flondor și Sorin. Am fost profund impresionat și inspirat vizitând atelierul maestrului Flondor și am fost, de asemenea, foarte emoționat vizitând Ansamblul de la Târgu Jiu. Sper că mă voi întoarce în acest loc pentru a revizita atelierul lui Flondor și operele universale ale lui Brâncuși”.
Alan Jones este poet și cronicar de artă. În 1971, a luat prânzul cu Basil Bunting (poet modernist britanic a cărui reputație a fost stabilită odată cu publicarea, în 1966, a poeziei Briggflatts, considerată, în general, una dintre principalele realizări ale tradiției moderniste în limba engleză) la Victoria, British Columbia, Canada. După ce a locuit în Paris și în Italia s-a reîntors la New York, unde a frecventat compania artiștilor timp de cincisprezece ani. El scrie, cu precădere, la intersecția dintre poezie și pictură. Trăiește în Italia.


Cuvântul din deschiderea vernisajului a aparținut gazdei, doamnei Sorina Jecza, președinta Fundației „Triade”, care a rostit: „Sunt aripi aici, care fâlfâie! Este aripa maestrului, care încă-l protejează pe discipolul său, care între timp s-a făcut mare. Dar aripile, uneori, lasă și umbre. Sunt umbrele care ne urmăresc! Este umbra dragei noastre Marie-Jeanne, care este aici, undeva, care a văzut și ea Venezia, este veșnica adiere a Veneziei care ne tulbură pe toți și este, iată, adierea de peste Atlantic, aici prezentă, Alan Jones”.


Expoziția „Venezia” este dedicată memoriei Mariei-Jeanne Jutea Bădescu, considerată scriitoare din prima linie a generației ’80, trecută la cele veșnice în luna aprilie a acestui an. Marie-Jeanne Jutea Bădescu a fost distinsă cu Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara (1994), Premiul pentru proză al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, (1998) și Premiul pentru excelenţă culturală acordat de Compania Aviatică Austrian Airlines (2002). A fost fondatoarea unei galerii de artă contemporană, „Galleria 28”, şi directoarea acesteia. În expoziția „Venezia” se află o fotografie în care apare Palazzo Ca' d'Oro din Venezia, fotografia fiind din arhiva familiei Bădescu, „Galeria 28”.
Referindu-se la Marie-Jeanne Jutea Bădescu, pictorul Sorin Scurtulescu a rostit: „...nu este doar o bună prietenă, ci a fost și cea care mi-a deschis și m-a primit cu încredere pentru a deschide prima expoziție care s-a numit «Bloc», unde curator era pe atunci doamna Ileana Pintilie. Mulțumesc, Marie-Jeanne!”


Pictorul Sorin Scurtulescu expune pentru a doua oară pe simezele celebrei galerii particulare din oraşul de pe Bega, cunoscută şi apreciată în întreaga Românie, dar şi în afara graniţelor acesteia. Prima expoziție de pictură, în Galeria „Jecza”, Sorin Scurtulescu a inaugurat-o în vara anului 2016, numele acelei expoziții fiind „Movement of Light”, curator fiind criticul de artă de origine franceză Frédérique Neuts Leroy.
Acum, iată, Sorin Scurtulescu revine cu o nouă expoziție, de acesată dată alături de maestrul Constantin Flondor despre care spunea într-un interviu, „din punct de vedere pedagogic, cel mai important lucru a fost modul de abordare și metoda unică a profesorului Constantin Flondor de a preda pictura. (...). Faima sa nu a devenit umbră a copacului bătrân pentru noi tinerii în căutarea luminii și a originalității, ci ne-a dat mai mult avânt motivându-ne și învățându-ne ce înseamnă pictura sau organizarea unei expoziții de calitate...”.
În scurtul cuvânt de la vernisajul expoziției, maestrul Constantin Flondor a rostit, fiind în consonanță cu cele declarate de discipolul domniei sale în interviul din al cărui fragment am scris mai sus : „Prin această expoziție se adeverește ce-i spuneam de mult lui Sorin Scurtulescu și colegilor lui, că-n relația profesor-student nu se știe niciodată cine de la cine-nvață și când are unul de câștigat sau celălalt”.
Expoziția „Venezia”, lucrări de pictură semnate de pictorii Constantin Flondor și Sorin Scurtulescu, poate fi vizitată la Galeria „Jecza” până în 8 iunie 2019.

Cornel Seracin