Centrul Național al Dansului din București (CNDB) ajunge pentru prima oară la Timișoara, cu un turneu de dans contemporan. Evenimentul aduce, în premieră, pe scena Teatrului German de Stat din Timișoara, în perioada 5 - 7 iunie, trei spectacole realizate de artiști importanți ai momentului. 

În registre estetice diferite, „La institutul schimbării”, „2 femei contemporane” și „37 minutes of make believe”, propun subiecte precum feminismul, comunitatea românească transgender și empatia.
Primul spectacol „La institutul schimbării”, de Paul Dunca, are o durată de 50 de minute și va avea loc în data de 5 iunie, de la ora 19.30. Este vorba despre un bio-info show care are ca bază investigarea, documentarea și arhivarea unor povești personale, din realitatea locală, care vizează comunitatea transgender românească. Lucrarea se axează pe problematica asumării corpului / sexualității / identității de gen și a confruntării dintre narațiunea intimă a corpului și percepția publică, prezentând o comunitate absolut invizibilă la ora actuală pe plan local.
Performeri: Mădălina Brândușe, Carmen Coțofană, Renate Dinu, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Maria Mora, Ada Mușat & Vava Ștefănescu
Artist asociat: Mihaela Michailov
Muzică live: Chlorys & Catrinel Bejenariu

Cel de-al doilea spectacol, intitulat „2 femei contemporane”, de Ioana Marchidan, va avea loc în data de 6 iunie, de la ora 19.30. Este acel spectacol care construiește trasee prin care poți călători în timp, prin care poți recunoaște tipare de care te lovești la fiecare colț de stradă și ți se par firești doar pentru că se întâmplă de mult timp. Când vii la acest spectacol îți dai permisiunea să devii mai atent, mai deschis și să te detașezi de planul cotidian ca să privești lucrurile un pic mai în ansamblu, un pic mai clar, ca atunci când îți ștergi ochelarii.
Durata este de 50 de minute.
Performeri: Ioana Marchidan și Flavia Giurgiu
Muzică: Vasile Gherghel
Scenografie & Light Design: Hermina Stănciulescu

Ultimul spectacol din această serie va putea fi vizionat în data de 7 iunie, de la aceeași oră, respectiv 19.30. „37 minutes of make believe”, de Andreea Novac, se foloseşte de cuvânt şi mişcare pentru a crea premisele unei întâlniri între imaginaţia performerului şi cea a publicului. Piesa propune un interplay între cuvânt şi interpretare, între mişcare şi materializare, între ceea ce este şi ceea ce ar putea fi. Ceea ce rezultă este un spectacol în strânsă legatură cu dorinţa fiecăruia de a percepe, de a-şi aminti şi imagina.
Coregraf şi interpret: Andreea Novac
Durată spectacolului este de 37 de minute.

Ioana NICOLESCU