Vineri, 24 mai, de la ora 19, în cadrul Sezonului cultural România-Franţa, la Filarmonica „Banatul din Timișoara va avea loc un concert vocal-simfonic. 

Dirijorul concertului, maestrul Michaël Cousteau, propune spre audiţie nu mai puţin de cinci lucrări, și anume Rapsodia Română nr. 2 op.11 de George Enescu, Concertul pentru pian şi orchestră de Paul Constantinescu, Concertul pentru pian şi orchestră de Guillaume Connesson, Chorals and Music-Boxes de Diana Rotaru şi Suita nr.2 „Daphnis şi Chloé” de Maurice Ravel.
Pentru faptul de a fi compuse de genialul nostru compozitor, George Enescu, datorită popularităţii lor şi faptului că exprimă în mod adecvat spiritualitatea noastră, cele două Rapsodii Române, op. 11, constituie o adevărată emblemă naţională. Concertul simfonic de vineri, se deschide cu Rapsodia Română nr.2, o soră mai puţin atrăgătoare decât prima rapsodie, mai puţin populară, dar, spun muzicologii, mai profundă”, spun organizatorii.

Pentru Concertul pentru pian, realizat în 1952, Paul Constantinescu a primit Premiul de Stat în 1954. El a stârnit un ecou foarte puternic, fiind primit foarte bine atât în România cât şi pe multe scene de concert din Europa.
În drumul său internaţional poposeşte la Praga, Harkov, Russe, Poznan, Paris, Anger, dar şi în centre muzicale din Israel. A fost un model excelent de etapă în dezvoltarea muzicii româneşti. Această lucrare concertantă a reuşit prin suflul lirico-dramatic să captiveze auditorul de pretutindeni, fiind de fapt prima lucrare a şcolii naţionale care a cucerit opinia muzicală românească şi străină. Astăzi, faptul că este mai puţin cântat, nu ştirbeşte calitatea deosebită a concertului care va fi interpretat de pianista Dana Ciocârlie”, mai spune Mircea Tătaru în avancronica de concert.

Dana Ciocârlie va fi şi interpreta Concertului pentru pian şi orchestră de Guillaume Connesson, un compozitor francez aflat, prin compoziţia sa, pentru prima oară pe scena Capitol. Concertul a fost compus în anul 2009 şi are o durată destul de scurtă — 9 minute.

A doua primă audiţie în concertul de vineri este lucrarea Chorals and Music-boxes al compozitoarei Diana Rotaru, fiica Doinei Rotaru, binecunoscută la Timişoara, pentru creaţiile sale.

În încheierea concertului simfonic din 24 mai, publicul va asculta Suita a doua „Daphnis şi Chloé” compusă de Maurice Ravel.

Ioana NICOLESCU