În zilele de 11 și 12 mai 2019, la Timișoara, s-a desfășurat cea de-a patruzecea Convenție Națională a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction, în cadrul acestui eveniment fiind acordate premii pentru activitatea depusă în anul 2018 în literatura și arta S.F. În urma evaluărilor juriului compus din, Mircea Opriță (președinte), Daniel Botgros, Mircea Liviu Goga, Doina Roman și Liviu Surugiu, au fost desemnați câștigătorii la următoarele categorii: Opera Omnia, Roman, Nuvelă, Povestire, Volum pentru proză scurtă, Revistă, Non Fiction, Debut, Antologator, Artist plastic (ex aequo), Emisiune radio. Premiile au fost decernate, duminică, 12 mai, în ultima zi a celei de-a XL-a Convenții, la Universitatea de Vest din Timișoara, locul unde s-a derulat întregul eveniment.
Premiile RomCon pentru ficțiune sunt atribuite în trei categorii diferite: roman, nuvelă și povestire.
Cel mai bun roman, pentru anul 2018, a fost desemnat „Tunelul de la capătul timpului”, semnat Diana Alzner, apărut la Editura „Pavcon”. Cea mai bună nuvelă a fost desemnată cea semnată de Lucian-Dragoș Bogdan, „Când penele roșii vor plânge”, apărută la Editura „Tritonic”. Cea mai bună povestire a fost desemnată „Coloniștii”, autor Daniel Timariu, publicată la Editura „Tritonic”.
La categoria Volum de proză scurtă, „Amor fără alcool”, autor Ciprian-Ionuț Baciu, a obținut primul loc, fiind volumul câștigător pe anul 2018.
„Colivia Sufletelor”, autor Boris Velimirovici, a fost desemnat cel mai bun roman, pe 2018, la categoria Debut, iar categoria Artist plastic (ex aequo) a fost adjudecată de Adrian Chifu și Marian Mirescu.
La categoria Emisiune radio, s-a impus Darius Hupov cu „Galaxia Imaginarului”, timișoreanul întrecând emisiunea de pe postul național „Radio Guerrilla”, „Science Nation” realizată de Sorin Badea.
„Helion”, online a fost desemnată cea mai bună revistă pe anul 2018, iar la categoria Non Fiction, Biblioteca Nova s-a clasat pe primul loc.
La categoria Antologator, câștigător a fost desemnat Michael Haulică cu „Antologia prozei românești science-fiction”, editată la „Paralela 45”, iar categoria Opera Omnia a fost câștigată de Rodica Bretin, scriitoare de literatură istorică și fantastică, din România.

Cornel Seracin