În urmă cu un an, mai precis, la 12 mai 2018, în organizarea Asociației „Eugeniu de Savoya”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și Primăriei Municipiului Timișoara, în Cetatea de pe Bega se inaugura „Schimbul de Gardă”, un spectacol turistic, desprins din istoria orașului bănățean din secolele XVIII, XIX.
Defilarea gărzii tereziene este un moment spectaculos și în cadrul Festivalului Baroc, eveniment care se desfășoară la Timișoara de câțiva ani, componenții gărzii purtând uniforma din secolul al XVIII-lea a soldaţilor garnizoanei orașului de pe Bega.
Spectacolul schimbului de gardă din urmă cu un an avea să aducă în atenția publicului timișorean, dar și a turiștilor, ansambluri de dansuri populare, Garda imperială în uniforme de epocă, trecerea în revistă a gărzii cetății Timișoara, protocoale militare, dansuri celtice, vals al formației „Magnum”, sesiune foto, defilare cadențară prin Centrul Timișoarei. De la inaugurare, „Schimbul de Gardă” avea să aibă loc, un timp, sâmbăta, după care, spectacolul a fost mutat duminica. De menționat că, „Schimbul de Gardă” a fost inaugurat în anul în care s-au aniversat 300 ani de la încheierea păcii de la Passarowitz, 21 iulie 1718, pace care a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman, Imperiul Austriac și Veneția, administrația austriacă instaurându-se, după această pace, de jure (de drept), în Banat și Timișoara.
Un aport important la inaugurarea acestui spectacol turistic și-au adus: Consiliului Județean Timiș, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Artă, Primăria Municipiului Timișoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Glad Voievod”, Garnizoana Timișoara, Inspectoratul Județean de Poliție, Timiș, Poliția Locală, Timișoara, Ursus-„Timișoreana”, Prompt-U.M.T. (a construit tunul), Casa de Cultură a Studenților, croitoria DD Magic Textile și Mihuta Internațional etc.
La un an de la inaugurarea spectacolului schimbului de gardă, duminică, 12 mai 2019, acest moment a fost marcat cu începere de la ora 18 și s-a derulat după următorul program: trupa condusă de un ofițer a ajuns în Piața Unirii unde s-au instalat santinelele în posturile de pază, aici, trupa pregătind tunul, după care s-a întors în marș la sediul regimentului; după un timp de la acest moment, Garda, în efectiv complet, a revenit, în sunet de tobe, în Piața Unirii, unde a intrat acompaniată de Marșul lui Eugeniu de Savoya (feldmareșal al Sfântului Imperiu Roman, eliberator al Banatului și al Timișoarei); a urmat momentul mânuirii armelor, în conformitate cu cele practicate acum 300 de ani în armata Prințului: în poziția „cu armele pentru onor”, s-a ridicat drapelul tricolor pe catarg în acordurile cântecului patriotic și revoluționar „Deșteaptă-te române!”, după care s-a trecut la schimbul efectiv al militarilor de gardă; la comanda ofițerului, s-a efectuat, simbolic, o salvă de tun; în final, unuia dintre spectatori i s-a înmânat un atestat care certifică faptul că a asistat, în data respectivă, la spectacolul schimbării gărzii; militarii gărzii s-au deplasat la Bastionul Theresia, apoi au revenit în Piața Unirii pentru retragerea tunului și preluarea santinelelor; în încheierea spectacolului, militarii s-au retras, plecând în marș, în cazarma din Piața Libertății.
Deși marcarea unui an de la inaugurarea schimbului de gardă a stat sub semnul unui timp nefavorabil, spectatorii nu au lipsit de la acest moment, ploaia începând după ce „Schimbul de Gardă” s-a încheiat.
În luna mai, în timpul spectacolului schimbului de gardă, Garda nu va mai defila prin Piața Victoriei din cauza multiplelor evenimente ce vor avea loc acolo. De asemenea, traseul obișnuit al gărzii poate varia ușor, în funcție de evenimentele aflate în desfășurare. În caz de timp nefavorabil (ploaie sau alte intemperii), spectacolul schimbului de gardă se suspendă.
În România, spectacolul schimbului gărzii are loc în Alba Iulia, locuitorii şi turiștii vechii cetăți a Bălgradului având prilejul să privească demonstraţiile militare de reconstituire ale gărzii romane şi schimbul de gardă al garnizoanei austriece.

Cornel Seracin

Video: Revenirea militarilor gărzii, de la Bastionul Theresia, în Piața Unirii, pentru retragerea tunului și preluarea santinelelor, duminică, 12 mai, Piața Unirii, Timișoara.