Ediția de anul acesta a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, cea de-a XII-a, va fi una de avarie, anunță organizatorii. Programul evenimentului a fost restrâns considerabil după ce Primăria Municipiului Timișoara a decis reducerea bugetului Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”.

Pentru a păstra continuitatea și relația cu spectatorii fideli spiritului festivalului, teatrul timișorean va organiza un TESZT cu program redus, în perioada 20-26 mai.
Ordonatorul de credite – Primăria Municipiului Timișoara – a redus bugetul Teatrului Maghiar Csiky Gergely Timișoara comparativ cu anul 2018, făcând imposibilă realizarea programului Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT așa cum a fost el stabilit. În situația financiară nou-creată, Teatru a fost nevoit să anuleze mai multe spectacole selecționate și invitate la festival, precum și să reducă substanțial toate costurile unui astfel de eveniment internațional amplu”, spun organizatorii.

Astfel, ediția din acest an se va ține sub sloganul „1/2SZT– jumătate de buget, jumătaTESZT”. Prima ediție a Bursei de festivaluri, care a fost programată în timpul festivalului pentru a oferi un loc de comunicare și interacțiune între specialiștii din domeniul teatrului, a fost anulată. Din același motiv, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a renunțat la programul Fo(u)r Public Spaces din cadrul TESZT, menit să prezinte publicului timișorean patru spectacole în aer liber cu acces gratuit.

TESZT e cel mai important festival internațional din regiune și singurul din Timișoara în prima parte anului, iar focusul său este pe teatrul contemporan și noile forme de expresie. Biletele se vor pune în vânzare luni, 13 mai, la prețul de 40 lei, sau 30 lei cu reducere, iar toate spectacolele vor fi traduse în română și engleză.

Program

Luni, 20 mai, Sala Mare, ora 19
Teatrul Dramatic de Stat „Stary Dom” Novosibirsk (Rusia)
„Sociopath/Hamlet”
Regie: Andrei Prikotenko

Marți, 21 mai, Sala Mare, ora 17
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
„Swan lake revisited/Lacul lebedelor revăzut”
Regie: Kokan Mladenović

Miercuri, 22 mai, Sala Mare, ora 19
Compania de dans Cie Malka Grenoble (Franța)
„Têtes d’Affiche”
Coregrafie: Bouba Landrille Tchouda
În cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019

Joi, 23 mai
Sala Mare, ora 19
Jamaa El Irakya, Monty, Frascati Producties (Belgia-Olanda)
„Bagdad”
Creat de Enkidu Khaled și Chris Keulemans

Sala Studio, ora 21
Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)
„Erou 2.0 - Spectacolul spectacolelor”
Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

Vineri, 24 mai
Sala Mare, ora 19
Teatrul „Jászai Mari” Tatabánya (Ungaria)
„Macbeth”
Regie: Szikszai Rémusz

Sala Studio, ora 22
Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)
„Erou 2.0 - Spectacolul spectacolelor”
Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

Sâmbătă, 25 mai
Sala Studio, ora 16
Teatrul Apollo 111, București
„Medea’s Boys”
Regie: Andrei Măjeri

Sala Mare, ora 18
F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)
„Antigona”
Regie: Kristóf Szabó

Sala Studio, ora 21
Teatrul Apollo 111, București
„Medea’s Boys”
Regie: Andrei Măjeri

Duminică, 26 mai, Sala Mare, ora 16
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Henric al IV-lea
Director de scenă: Victor Ioan Frunză

Datele despre spectacolele invitate, atât cele confirmate, cât și cele anulate din motive financiare, se pot găsi pe pagina de internet a festivalului - www.teszt.ro – ca o reprezentare clară despre ce ar putea fi un festival internațional într-o viitoare capitală culturală europeană.

Deschiderea oficială va avea loc luni, 20 mai, în foaierul teatrului înainte de spectacolul multipremiat în limba rusă „Sociopath/Hamlet” – invitat din Novosibirsk.

Actorii sloveni Uroš Kaurin și Vito Weis vor juca de două ori „Erou 2.0 - Spectacolul spectacolelor” și vor susține în 22-26 mai un atelier de actorie pentru studenți și tineri actori din regiune.

Expoziția Coll[age] de Benedek Levente, graficianul TESZT-ului, va fi vernisată la Atelierul de Urbanism luni, 20 mai, de la ora 18.

Deși o selecție mai restrânsă reprezintă un regres pentru TESZT, care s-a dezvoltat de la an la an cu o arie geografică de selecție tot mai largă și spectacole tot mai complexe, Teatrul Maghiar subliniază importanța continuității evenimentului – în speranța că edițiile 2020 și 2021 vor fi întâmpinate de un context mai prielnic.

 

Ioana NICOLESCU