Noile coordonate ale celei de-a XXIV-a ediții a Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești (FEST-FDR 2019) au fost anunțate de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești este cel mai important festival dedicat dramaturgiei românești în context european, iar ediția din acest an se va desfășura în două etape, vară/toamnă.
În perioada 8-9 și 13-18 iunie, la Timișoara se va desfășura FEST din cadrul celei de-a XXIV-a edițiia a FEST-FDR 2019. „Teatrul Național plasează Timișoara sub semnul libertății și al creativității”, au transmis organizatorii, iar spectacolele ce se vor desfășura în aer liber în cadrul FEST al FEST-FDR2019 „vor oferi experiențe originale, nemediate, prin reprezentațiile propuse de companii din țări cu o tradiție solidă în teatrul de stradă”, susțin organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă. Companiile care vor fi prezente la Timișoara, la această a XXIV-a ediție a festivalului, vor fi din Franța, Polonia, Spania și Italia.
De-a lungul acestor specatcole în aer liber (outdoor), Bega și Piața Victoriei vor fi transformate în „spații în care spectaculosul se manifestă, dar și în exemple concrete de artă urbană de înaltă calitate, în perspectiva anului 2021, când orașul își va asuma rolul de Capitală Europeană a Culturii”, susțin organizatorii festivalului.
Între 3-11 noiembrie, se pun, din nou, față în față, spectacolele din secțiunea FDR, „o panoramă a celor mai relevante spectacole bazate pe text românesc din anul teatral 2018” și spectacolele modulul FEST, „un important asortiment de spectacole europene”.
FEST-FDR2019 își păstrează formula sa duală și se concentrează, în egală măsură, „pe spectacolul de teatru pe text românesc, cât și pe definirea identității acestuia în contextul dramaturgiei europene, consolidându-și astfel statutul”. Evenimentele ce vor fi cuprinse în ediția de anul acesta a FEST-FDR, fie că sunt diverse forme de spectacole, lansări de carte, întâlniri cu artiștii sau mese rotunde în jurul cărora vor fi împreună oameni și idei, au menirea de a pune în vederea publicului, „diversitatea și bogăția formelor de artă a spectacolului”.

Cornel Seracin
Foto: Adrian Pîclișan / TNTm