Concursul UNITER, „Cea mai bună piesă românească a anului 2018” a fost câștigată de Stela Giurgeanu, dramaturg, piesa intitulându-se „Matilda și groparii”.
Juriul concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018” a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, iar la selecția finală a nominalizat următoarele piese: „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu, „Viețile Sfinților” de Radu Macrinici, „Întoarcerea” de Laurențiu Blaga, „Când se topesc ghețarii” de Marilena Dumitrescu și „Nu suntem melci sau suntem?” de Marilena Dumitrescu. Din rândul acestor piese, în urma delibărării, Juriul a hotărât să desemneze câştigătoare a Concursului, piesa scrisă de Stela Giurgeanu.
Programul „Piesa Anului” al Uniunii Teatrale din România-UNITER se desfăşoară sub egida Casei Regale a României.
Stela Giurgeanu (foto) s-a născut în București și a absolvit Facultatea de Litere, în 2002, fiind reporter la revista Dilema, din 2001. În prezent, este jurnalist și redactor la revista Dilema veche, unde scrie mai ales articole pe teme sociale.
În 2003, a primit o mențiune la secțiunea de reportaj a conscursului „Tânărul jurnalist al anului”, organizat de Fundația Freedom House. Debutul literar și l-a făcut în 2007, cu povestirea „Doi oameni”, publicată în volumul „Cartea cu bunici” (editura Humanitas).
În 2008, a fost desemnată „Reporterul european al anului”, premiu acordat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru reportajul „Europa moţilor din Gârda”.
Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la Concursul anual organizat de UNITER sub egida și cu sprijinul Casei Regale a României, al cărui premiu se decernează în cadrul Galei Premiilor UNITER. În 2015, piesa „Timpul nebunilor” a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului” și a fost montată, într-un spectacol-lectură, la Teatrul Național din București (regia Andreea și Andrei Grosu). În 2016, piesa „Colecționarul de timp” a fost nominalizată în Selecția finală a Concursului UNITER „Cea mai bună piesă românească a anului”.
Premiul „Cea mai bună piesă românească a anului 2018” va fi oferit în seara Galei Premiilor UNITER ce se va desfășura la Teatrul Național Cluj-Napoca, în 13 mai 2019, iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.


Cornel Seracin