La invitația GMEA - Centre National de Création Musicale Albi-Tarn, compozitorul Iancu Dumitrescu a participat alături de ansamblul francez Dedalus la o rezidență de creație, în urma căreia vor prezenta împreună mai multe piese în primă audiție. Astfel, duminică, 21 aprilie, artiștii vor concerta în sala Mihai Perian a Colegiul Ion Vidu din Timișoara. Spectacolul, denumit Hyper Spectral, va începe de la ora 19.

Iancu Dumitrescu este una din figurile importante ale avangardei și a dezvoltat o muzică originală bazată pe fenomenul sonor: un hiper-spectralism care vrea să dezvăluie forțele ascunse în însăși natura sunetului. Creația sa combină muzica electroacustică și muzica instrumentală operând o sinteză, o hibridizare între aceste medii diferite. Iancu Dumitrescu este de asemenea fondator şi dirijor al Ansamblului Hyperion, cu care a realizat începand cu 1976 concerte în țară și turnee în Franţa (Radio France), Anglia (Royal Festival Hall), Olanda, Austria (Wien Modern), Germania, Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite (Spark Festival, Minneapolis) etc.

Dedalus este un ansamblu francez fondat în 1996 de către Didier Aschour și dedicat compozițiilor cu instrumentație liberă din muzica contemporană experimentală nord-americană și europeană a anilor ‘60 și până în prezent.
Dedalus este un colectiv în care sunt elaborate în comun aranjamentele, orchestrațiile și interpretările. Pentru o lungă perioadă de timp, ansamblul a fost unic promotor în Franța al curentului minimalist american, prin interpretări după compozitori precum Christian Wolff, Phill Niblock, Frederic Rzewski sau Tom Johnson.
Din 2011, Dedalus lucrează cu o nouă generație de compozitori sau muzicieni din sfera muzicii improvizate și electroacustice care extind practicile din muzica experimentală scrisă.

Vor face parte din distribuția concertului: Iancu Dumitrescu - dirijor și compozitor; Ansamblul Dedalus: Didier Aschour - chitara, Cyprien Busolini - alto, Amélie Berson - flaut, Deborah Walker - violoncel, Thierry Madiot - trombon, Pierre-Stéphane Meugé - saxofon, Fabrice Villard - clarinet. Muzicieni invitați: Diana Miron - voce și vioară, Laurențiu Coțac - percuție și contrabas, Tim Hodgkinson - clarinet bass.
Compoziții: Inborn Sound pentru Ansamblul Dedalus, New Unstable Utopias, Cosmic Vacuum, Proxima Centauri II, New Nouvelle Arche de Ana Maria Avram.

Ioana NICOLESCU