Anul acesta festivalul de muzică jazz, JazzTM, a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Pregătirile au început deja, iar organizatorii anunță alte patru nume pe scena evenimentului: Laura Mvula, Yussef Dayes, Moses Boyd Exodus și Barabás Lőrinc Quartet.

Laura Mvula
„Dumnezeule, iubesc albumul tău, e atât de bun!” spune Elton John despre albumul „Sing to the Moon” al Laurei Mvula.
Cu 22 de nominalizări (printre care 2 Mercury Prize, 7 MOBO Awards și 3 BRIT Awards), colaborări cu artiști precum Quincy Jones, Stevie Wonder, Gregory Porter, David Byrne, Snarky Puppy, Jamie Cullum, Tinie Tempah, Robert Glasper, Metropole Orkest, Jacob Collier și Tom Jones, Laura Mvula este vocea „ce-ți face inima să sară o bătaie.” (The Guardian).
Cântăreață și compozitoare britanică, născută în 1987, absolventă a Conservatorului din Birmingham, și-a format primul grup de jazz / neo-soul în 2008 și a lansat primul album solo în 2013, ce a fost urmat de un succes mondial.
A cântat pe scene precum Glastonbury, North Sea Jazz Festival, Montreux Jazz Festival și a fost invitată la concertele de gală de la Premiile Nobel și BBC Proms.

 

Yussef Dayes
Yussef Dayes a ajuns la notorietate împreună cu frații lui, Ahmad și Kareem, în grupul de jazz cu influențe de afrobeat, United Vibrations. Mai apoi, prin colaborarea cu Kamaal Williams, s-a născut proiectul Yussef Kamaal. Albumul rezultat, „Black Focus”, a devenit unul dintre cele mai ascultate din noua scenă londoneză de jazz.
„Love Is The Message” este superbul său debut solo. Single-ul, produs al unui jam session ce a adunat deja peste 1.2 milioane de vizualizări pe Youtube, îl are pe Dayes în colaborare cu pianistul și compozitorul Alfa Mist, pe Mansur Brown la chitară și Rocco Palladino la bas.
Colaborarile lui Yussef din cadrul proiectelor Youssef Kamaal și United Vibrations au dezvoltat o întreagă nouă scenă de ascultători tineri de jazz, arătând diversitatea genului și propulsându-l totodată pe Dayes în rândul artiștilor de urmărit.

Moses Boyd Exodus
Una dintre vedetele scenei londoneze de jazz, bateristul Moses Boyd, s-a stabilit rapid la jumătatea anului 2010 ca lider de trupă, compozitor și colaborator, a cărui afinitate pentru alte genuri, precum muzica grime și electronică, a ajutat la distincția abordării sale inițiale.
A format duo-ul Binker & Moses alături de saxofonistul tenor Binker Golding, iar albumul lor de debut din 2015, „Dem Ones”, a câștigat premiul Best Jazz Act la premiile MOBO.
În același an, Boyd a lansat primul EP al trupei Exodus („Footsteps of Our Fathers”), un tribut adus influențelor sale de jazz.
În 2017, Moses primește cel de-a 2-lea premiu MOBO la categoria Best Jazz Act pentru „Journey to the Mountain of Forever”.

Barabás Lőrinc Quartet
Barabás Lőrinc Quartet a lansat două albume de la formarea sa în 2015 (“Beardance” 2016 și „Other Than Unusual” 2018). Muzica lor este undeva între jazz și muzică pop instrumentală, cu influențe din worldmusic și muzică electronică.
Foarte prezent pe scena de improvizație din Ungaria, promovând legătura dintre jazz și muzica electronică, Barabás Lőrinc reprezintă sunetul contemporan al vieții de noapte din Budapesta.

JazzTM se va desfășura la Timișoara în perioada 5 - 7 iulie în Piața Victoriei, Strada Dimitrie Cantemir, Strada Victor Vlad Delamarina, Strada Fără Nume și alte două spații speciale pentru jam session-uri.
Accesul la eveniment este gratuit.

Ioana NICOLESCU