Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită an de an, din 1998, pe data de 20 martie. În această dată, cele 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (O.I.F.) celebrează Francofonia prin diverse manifestări culturale.
La Timișoara, Francofonia va fi sărbătorită anul acesta prin muzică, dans și poezie, în ziua de 20 martie.
Seara de 20 martie începe festiv și colocvial la „Zaza Resto Pub”, de la ora 19, aici având loc un concert cu muzică clasică și contemporană. În prima parte a serii, publicul prezent va avea prilejul să audieze, în interpretarea celebrei mezzosopranei din Banat, Aura Twarowska, arii ale unor compozitori francezi precum Georges Bizet („Carmen”), Camille Saint-Saëns („Samson și Dalia”) etc.
În partea a doua a serii se va interpreta muzică contemporană. Interpreți vor fi cei mai buni muzicieni din oraș. Din repertoriul lor, amintim aici melodii în limba franceză, dar și alte surprize. Band-ul este format din Radu Pieloiu (tobe), Ana Pieloiu (chitară), Marcelle Poaty-Souami (clape), Theo Groszmuk (chitară bas) si Jennifer Poaty-Souami (voce). La finalul serii, DJ Larisa va mixa melodii franțuzești. Intrarea este liberă.
În paralel cu concertul francofon, are loc o seară în pijamale pentru cei mici. Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani sunt invitați să descopere povești și cântece în limba franceză la mediateca Institutului Francez, cu începere de la ora 19:30. Petrecerea continuă cu un atelier de dans asigurat de echipa „Magnum Team”. La finalul serii, celor mici li se va oferi cina, astfel încât, când vor ajunge acasă, nu vor mai avea altceva de făcut decât să se așeze în așternut pentru somnicul de noapte.
Înscrierea este gratuită, rezervată exclusiv posesorilor Cardului CulturaPlus. Rezervarea prealabilă a unui loc este obligatorie și se poate face la tel. 0256490544 sau prin email, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Poezia nu va lipsi de la sărbătoarea Francofoniei. Toți vorbitorii de limbă franceză vor avea posibilitatea să-și revendice Francofonia și să posteze pe rețelele de socializare clasicul poem japonez format din 17 silabe (5-7-5), însoțit de #haikunoi2019. Obișnuitul picnic poetic Haikunoi se desfășoară în acest an exclusiv online, pentru a le da tuturor francofonilor posibilitatea de a participa de acasă, de la școală, de la serviciu sau din alt loc în care se găsesc.
Ziua Internațională a Francofoniei este organizată, la Timișoara, de Institutul Francez din Timișoara, în parteneriat cu „Helpline”, România. Partenerii Institutului Francez din Timișoara pentru această organizare, printre alții, sunt,
Lectoratul Francez al Universității de Vest din Timișoara, Universitatea de Vest din Timisoara, Lectoratul Francez al Universității Politehnice din Timișoara, Universitatea Politehnică din Timișoara etc.


Cornel Seracin