Copacii sunt vitali în viața ființelor acestei planete, în viața întregului glob pământesc. Ei oferă umbră, atunci când e arșiță, oferă hrană și habitat pentru floră și faună, produc oxigenul, îmbunătățesc calitatea aerului, filtrează aerul, protejează solul, au alte și alte beneficii de care viața pe Terra nu se poate dispensa.
Copacii sunt și subiecte de poveste. Ei pot alcătui o „pădure fermecată”, iar în această pădure, ei, copacii, pot fremăta, pot șopti cuvinte magice. Copacii au fost creați de Dumnezeu. În mijlocul Raiului, divinul a așezat Copacul Vieții și pe cel al Binelui și Răului, Copaci vitali perechii primordiale, Adam și Eva. Prin Copacul Vieții, Dumnezeu a oferit primilor oameni doar cunoașterea celor nevăzute, sfătuindu-i să-i dea ascultare și să „nu muște din fructele” Copacului Binelui și Răului. Primii oameni creați au dat curs neascultării divinului și au ales să urmeze o altă cale decât cea a Raiului, perechea primordială perferând coborârea din Rai, pentru a afla doar lumea celor văzute.
Copacul este și tema unui cântec românesc, cântec ce-l prezintă ca fiind „trup din trupul țării, sfânt/ Și o fi veșnic pe pământ”.
Pornind de la acest cântec, veșnicia copacilor pe Terra este marcată și în expoziția, de curând deschisă la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara, de artista vizuală Loredana Ianovici, care pune în atenția publicului „Copacii albi”, o temă în care Lumina acestor creaturi vitale pentru Planeta Albastră este adusă în ochii privitorului.
Vineri, 8 februarie, la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara artista vizuală Loredana Ianovici a inaugurat o expoziție personală de pictură și frotaj. Această expoziție face parte din programul de cercetare al artistei, autoarea lucrărilor fiind doctorand în Arte Vizuale, coordonarea doctoratului fiind realizată de prof. univ. dr. Ioan Iovan.
Pe lângă albul care predomină în lucrările expoziției, artista prezintă și unele teme care se află în marea artă universală. Astfel, pe simezele casei „Adam Müller-Guttenbrunn”, privitorul poate afla câteva picturi în care regăsește contopirea matematicii cu arta din timpul Renașterii, conceptul metafizic și esoteric, al treilea ochi, acest simbol fiind așezat într-una din picturile artistei, printre copaci. Lucrarea trimite spre cele patru adevăruri (nașterea, maturitatea, boala și încheierea vieții pământene) pe care le-a descoperit liderul spiritual indian fondator al Budismului, Siddartha Gautama, după ce a petrecut o întreagă noapte, în meditație, sub un smochin, smochinul având valențe diferite în culturile popoarelor de pe Terra (simbol al inteligenței, la Platon, arbore sfânt, la egiptenii din antichitate, dar și în cultura indiană, simbol al fertilității etc.).
Explicarea titlului tematicii expoziției a fost oferită de profesorul coordonator Ioan Iovan: „«Copacii albi», pentru că albul este culoarea Luminii. Albul este Lumina. Copacii sunt copaci de Lumină și, am spus aici, că Dumnezeu, Duhul lui Dumnezeu, a plutit pe întuneric, peste ape (așa ne spune Biblia), și Dumnezeu a fost și cel care-a spus: «Să fie Lumină!» și s-a făcut Lumină, și, de atunci, Lumina îl reprezintă pe Dumnezeu și ne reprezintă și pe noi ca ființe făcute de Dumnezeu și care suntem, ființe ale Luminii. La fel ca și noi, care suntem verticali și copacii sunt verticali și ei aspiră către cer, către lumină, către Dumnezeu, așa cum aspirăm și noi”.
Loredana Ianovici este absolventă a unui master în specializarea sculptură și design-ceramic, la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, iar în prezent este doctorand la specializarea Arte Vizuale.
Prof. univ. dr. Ioan Iovan a vorbit despre simbolurile care apar în lucrările expoziției discipolei domniei sale: „Există verticala și, care este exact direcția către cer. După aceea, există triunghiul, în mijlocul căruia este un ochi. Este simbolul lui Dumnezeu. Într-un alt copac, este prezentă Crucea, cu tot ceea ce reprezintă, și ce reprezintă pentru noi, creștinii, și ce reprezintă pentru istoria, teoria simbolurilor. Crucea este motiv solar”.
La finalul discursului de inaugurare, artista a ținut să mulțumească celor prezenți pentru participare, dar și tuturor celor care, de-a lungul timpului, au inspirat-o și i-au oferit învățături despre artă: „Mulțumesc, oamenilor pe care i-am primit în decursul timpului, care au fost, în domeniul artelor, niște oameni deosebiți, mi-au călăuzit pașii și, de la fiecare, am avut câte ceva de învățat! Iubind arta, au intrat direct în sufletul meu, aceste învățături. Vreau să mulțumesc prietenilor, rudelor, familiei în primul rând și tuturor celor care s-au gândit (n-au putut să vină), dar s-au gândit în aceste momente la noi și la ce se-ntâmplă aici. Vă mulțumesc din suflet, tuturor... !”


Cornel Seracin