Timișorenii sunt invitați să ia parte, miercuri, 13 februarie, la un dialog cu Dora Garcia, în cadrul seriei de evenimente Dialogurile Bienalei. Întâlnirea cu artista, intitulată Aceste cărți aveau viață și-mi vorbeau! se va desfășura la librăria La Două Bufnițe, începând cu ora 18.

Artista le va vorbi celor prezenți despre cărți care i-au influențat activitatea și lucrările de-a lungul anilor, precum „Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury, „Finnegans Wake”, de James Joyce, „Ciuma”, de Albert Camus sau „Opera de trei parale”, de Bertold Brecht.

Titlul evenimentului este preluat din filmul lui François Truffaut, „Fahrenheit 451”, cuvintele fiind rostite de actrița Bee Dufell înainte de a se sacrifica pe rugul pe care arde biblioteca.

Dora García s-a născut în Spania și a studiat la Amsterdam. În tinerețe s-a mutat la Bruxelles, unde a trăit timp de 16 ani. A participat în 2007 la Münster Sculpture Projects cu o piesă de teatru în spațiul public, „Opera cerșetorului” (The Beggar's Opera). A fost mereu interesată de personaje marginalizate și anti-eroi ca modele de studiu al statutului social al artistului, în narațiunea rezistenței și a contra-culturii. În acest sens, Dora García a realizat lucrări având ca temă centrală poliția politică a Republicii Democrate Germane, Stasi (Rooms, Conversations, 2006), figura emblematică a comediantului american Lenny Bruce (Just because everything is different it does not mean that anything has changed, Lenny Bruce in Sydney, performance cu o singură reprezentație, Bienala din Sydney, 2008) și originile anti-pshiatriei (seria de cărți Mad Marginal din 2010, The Deviant Majority, 2010).

În ultimii ani ea s-a folosit de formatul clasic al televiziunii pentru a cerceta istoria recentă a Germaniei (Die Klau Mich Show, Documenta 13, 2012), a frecventat grupurile de lectură Finnegans Wake (The Joycean Society, 2013), a creat puncte de întâlnire pentru ascultători (The Hearing Voices Café din 2014) și a cercetat intersecția dintre performance și psihanaliză (The Sinthome Score, 2013, și Segunda Vez, 2018).

Dialogurile Bienalei fac parte din seria de discuții cu artiștii și cu alți operatori culturali care participă la ediția de anul acesta a Bienalei de Artă Contemporană din Timișoara. Seria a debutat în ianuarie 2019 iar deschiderea expoziției va avea loc în 20 septembrie 2019. Aceste discuții se vor desfășura lunar în perioada ianuarie-septembrie 2019.

Ioana NICOLESCU