Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă una dintre cele mai spectaculoase povești de iubire din toate timpurile. Piesa „Anna Karenina”, o adaptare de Helen Edmundson după celebrul roman cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi, va fi pusă în scenă joi, 14 februarie, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului. Spectacolul, în regia Adei Lupu Hausvater, reconstituie drumul descoperirii propriei identități, marcat de întâmplări fascinante și de trăiri profunde.

Anna Karenina este povestea unei metamorfoze. Înconjurată de oameni captivi în dilemele morale ale unei societăți înghețate în nemișcare, Karenina pornește, cu conștiința trează, pe un drum care o poartă înspre spațiile necunoscute, obscure, înspre tenebrele distructive ale ființei sale. Descoperă în sine o lume complet nouă, o lume a pulsiunilor esențiale, în care onestitatea nu lasă loc clemenței. Se abandonează cu voluptate, cu disperare acestei uriașe singurătăți care o transformă iremediabil. Face țăndări fragilul înveliș social care o ținea legată, descoperind că ceilalți nu sunt „tot ce avea ea”, după cum postulează un alt personaj.
Drumul cu sens unic al cunoașterii de sine este un drum al efervescenței spiritului, dar și un
drum al distrugerii și al singurătății absolute.

Autorul este, el însuși, un personaj desprins parcă din propria sa operă. Unul dintre cele mai proeminente nume ale literaturii universale, Lev Tolstoi ilustrează în mod desăvârșit ceea ce s-a numit „vârsta de aur a literaturii ruse”. Romanele sale (Război și pace, Anna Karenina, Învierea), cele aproape 30 de nuvele (între care celebra Sonata Kreutzer), ca și piesele sale de teatru (Cadavrul viu, Puterea întunericului etc.) transced timpul, păstrându-și nealterate forța introspectivă și profundul umanism.

Din distribuție fac parte actorii: Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Victor Manovici, Victor Bucur, Ana Maria Cojocaru, Mădălina Ghițescu-Petre, Cătălin Ursu, Daniela Bostan, Mălina Petre, Doru Iosif, Mirela Puia, Costa Tovarnisky, Paula Maria Frunzetti, Iuliana Crăescu, Ana-Maria Pandele.

Biletele costă 30, 40, 60 și 80 de lei și pot fi cumpărate de la agenţiile teatrului.

Ioana NICOLESCU