În perioada 31 ianuarie - 5 februarie se află în România, la invitația editurii „Humanitas” și a Institutului Cultural Francez, jurnalistul și scriitorul francez Thierry Wolton. Cu ocazia prezenței în România, Thierry Wolton va participa la dezbateri și întâlniri dedicate primului său volum al trilogiei „O istorie mondială a comunismului”. Volumul este o încercare de investigație istorică, iar apariția lui în limba română „ reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimelor luni”.
Trilogia scriitorului francez a fost recompensată cu Premiul „Jan Michalski” (Elveția, 2017) și Premiul „Aujourd'hui” (Franța, 2018), fiind cel mai amplu demers de acest gen, care explică sistemul comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: călăii (vol. I), victimele (vol. II) și complicii (vol. III). Ultimele două volume se află în pregătire la Editura „Humanitas”, urmând să apară în toamna lui 2019, respectiv 2020.
Pe întreg parcursul acestui an, Editura „Humanitas” va marca împlinirea a 30 de ani de la eliberarea României de sub regimul totalitar al clanului ceaușeștilor, în urma revoltei din Decembrie 1989, urmând să organizeze, lunar, dezbateri și conferințe dedicate cărților fundamentale pentru înțelegerea regimului totalitar comunist, iar întâlnirile cu Thierry Wolton din primele zile ale lunii februarie, din librăriile „Humanitas” din Timișoara, București și Cluj, deschid seria acestor evenimente.
„Comunismul este conștiința vinovată mondială. Nici o altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe țări, atât de multe minți și nu a distrus atâtea vieți omenești. Și tocmai omul se află în inima cărții mele. Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această narațiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reușit; în această carte există carne și viață”, a scris Thierry Wolton.
Thierry Wolton (n. 1951) este profesor la École Supérieure de Commerce din Paris. E preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de Războiul Rece și de influența sovietică în Occident. A mai publicat: Vivre à l’Est (1977), L’Occident des dissidents (în colaborare cu Christian Jelen, 1979), Culture et pouvoir communiste (în colaborare cu Natalia Diujeva, 1979), Le KGB en France (1986; trad. rom. KGB-ul în Franța, Humanitas, 1992), Silence, on tue (în colaborare cu André Glucksmann, 1986), Les visiteurs de l’ombre (în colaborare cu Marcel Chalet, 1990), Le Grand Recrutement (1993), La France sous influence: Paris - Moscou, 30 ans de relations secretes (1997), L’Histoire interdite (1998), Rouge-brun: Le Mal du siècle (1999; trad. rom. Roșu-brun: Răul secolului), Le grand bluff chinois: Comment Pékin nous vend sa „révolution” capitaliste (2007), Le KGB au pouvoir: Le système Poutine, (2008; trad. rom. KGB-ul la putere: Sistemul Putin, Humanitas, 2008, ed. a II-a 2014).
Primul volum al trilogiei „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică” va fi lansat vineri, 1 februarie, ora 18:30, în Librăria „Humanitas” din Timișoara (str. Episcop Augustin Pacha nr. 6, intrare din str. Eugeniu de Savoya). Primul volum se intitulează „Cu pumnul de fier. Călăii” și se va lansa în prezența autorului, Thierry Wolton, care va vorbi despre cartea sa. Profesorul Mircea Mihăieș va prezenta cartea scriitorului francez.
Lansarea primului volum al trilogiei va fi și prilej de dialog, iar la finalul lansării, jurnalistul Thierry Wolton va acorda, tuturor celor interesați, autografe, sesiunea de autografe încheind lansarea de la Timișoara.
Lansarea aceluiași volum din trilogia „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică” va avea loc și la București, sâmbătă, 2 februarie, ora 17, iar luni, 4 februarie, ora 18, la Cluj-Napoca.Toate evenimentele se vor desfășura în limba română, cu traducere consecutivă. Intrarea este liberă.


Cornel Seracin