Tabăra de creație artistică de la Gârnic și-a desfășurat, în anul 2018, două ediții, ediția a XIV-a (luna septembrie) și ediția a XV-a (luna octombrie). Ca de fiecare dată, lucrările realizate în această tabără, urmează să fie expuse publicului. Așa cum lucrările realizate în cea de-a XIV-a ediție a taberei au fost expuse în Galeria Primăriei Municipiului Timișoara, în același loc vor avea spațiul de expunere și lucrările celei de-a XV-a ediții a taberei.
„Tabăra de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic  a intrat în tradiţia locului, în dialog cu trecutul şi cu prezentul satului, cu peisajul şi cu locuitorii săi. Pictura născută aici transmite atemporal valorile regăsite în această matrice formatoare.Tematica diversificată relevă privitorului deplina maturitate artistică, profesionalism si virtuozitate. Predomină  pictura, tehnica mixtă, grafica, pastelul sau eboșa în șpaclu, specifică impresioniștilor de odinioară”, au transmis organizatorii acestei expoziții.
Tabăra de creație artistică de la Gârnic a început în anul 2010, la inițiativa meritorie a artistului Costin Brăteanu. Din acel an, localitatea cărășeană s-a bucurat de prezența a peste 100 de importanți artiști plastici din mai multe țări europene, creațiile realizate aici fiind expuse în galerii de artă unde au fost văzute de public și apreciate de crticii de specialitate, astfel născându-se meta-fenomenul „Gernik”.
Ediția a XV-a a taberei de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic a avut ca invitați 10 artişti plastici pe o perioada de 7 zile, în intervalul 14-21 octombrie 2018 şi a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei „GAL Clisura Dunării” în parteneriat cu Primăria Comunei Gârnic condusă de primarul Nicolae Tismănariu. Artistii inviţati de către curatorul Costin Brăteanu au fost: Vasile Dancu, Tanja Djokić, Adrian Dudui, Ljubisa Durić, Igor Isac, Mátyász Lászlo, Ioan Mercea, Maja Obradović, Ivan Vasilchin şi Jelena Vragović.
Vernisajul expoziție ce prezintă publicului lucrările taberei de creație de la Gârnic, ediția XV-a, va avea loc în data de 10 ianuarie 2019, ora 14:00 la Galeria Primăriei Timişoara (Piaţa Victoriei nr. 5).

Cornel Seracin