Ultimul mare eveniment expozițional din anul 2018 la Muzeul de Artă Timișoara a fost Salonul Anual al Artelor Vizuale, expoziție de artă plastică realizată de creatorii de frumos din Banat.
Cea de-a optzeci și opta ediție a Salonului se bucură de participarea unui număr însemnat de pictori, graficieni, sculptori, artiști decoratori, designeri, care au expus, potrivit evaluărilor juriului, cele mai reușite creații realizate de-a lungul anului 2018. Lucrările, expuse în sala de la etajul întâi (aripa estică) a Muzeului de Artă din Timișoara, dispun de o mare varietate ca gen și tehnică de realizare, fiind diferite din punct de vedere al stilului și modalității de abordare și exprimare, valoroase, originale din punct de vedere al nivelului și calității estetice.
Salonul Anual al Artelor Vizuale reprezintă un brand de seamă în activitatea artei plastice bănățene și este cea mai importantă manifestare expoziţională a anului 2018 organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, Muzeul de Artă fiind gazda evenimentului, și partener al U.A.P.R., filiala Timișoara, în realizarea lui.
Cuvântul din deschiderea vernisajului i-a aparținut prof. univ. dr. Victor Neumann, manager al Muzeului de Artă din Timișoara, domnia sa rostind, printre altele: „Cred că e bine să încurajăm arta, din toate punctele de vedere, și să cultivăm arta și mai cu seamă arta profesionistă, arta autentică. Muzeul de Artă din Timișoara cultivă, ca întotdeauna, arta autentică. Vom avea surpriza să descoperim lucrări excelente în expoziția Salonului Anual al Artelor Vizuale, o expoziție pe care o organizează Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, o filială care se transformă și ea, pe zi ce trece, pe an ce trece...”.
Vernisajul expoziției s-a desfășurat în Sala Baroc și a avut parte de prezența jurnalistului și criticului de artă Szekernyés János, domnia sa vorbind pentru ultima oară în calitate de președinte al Consiliului de Administrație a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara: „Salonul nu este doar un bilanț al producției artistice din anul care tocmai se încheie, nu este doar o simplă panoramare a mișcării artistice a unei zone mărginite de râurile Mureș și Dunăre, ci este un cadru consacrat și excelent de evaluare, de exprimare și demonstrare a potențialului artistic al fiecărui creator în parte și al breslei ca comunitate, este unicul loc de manifestare a concordanței, a solidarității și a unității profesionale. Vreau să mulțumesc tuturor artiștilor care s-au prezentat cu lucrări elaborate, realizate și finisate cu exigență artistică, la ediția din anul 2018 a Salonului Anual al Artelor Vizuale. Aduc mulțumirile cuvenite, în calitate de fost președinte al consiliului de administrație al filialei Timișoara a U.A.P., membrilor juriului, pentru munca depusă”.
Cu ocazia acestui vernisaj, Szekernyés János a predat președinția Consiliului de Administrație a filialei, doamnei prof. univ. dr. Dana Constantin.
În prezentarea expoziției artiștilor din Banat, dr. Gabriel Kelemen a rostit, printre altele: „Este o expoziție ascunsă (asta-i foarte interesant), ... simbol al lui Ianus, dacă putem spune. Este un moment și de presiune, de tensiune și de surpriză. Este ceva omagial, este un aer sărbătoresc. Toți reverberăm și așteptăm cu nesaț să vedem ce ne oferă constructorii frumosului din orașul de pe Bega. Este o expoziție care nu este deloc contaminată de un anumit tip de oboseală, de rutină, de manierism. Timișoara creativă este vie! Suntem creatori puternici, suntem creatori cu personalitate! Uneori devenim conflictuali, alteori ne lamentăm și devenim extraordinar de patetici. Suntem vii și, din cauza asta, mă bucur!”
Juriul care a evaluat lucrările artiștilor pentru expoziție, dar și pentru desemnarea merituoșilor câștigători ai acestei ediții, a fost prezidat de dr. Alexandru Jakabházi, grafician, iar Daniela Apostol-Teodorescu, grafician, dr. Eugen Barzu, sculptor, Petru Galiș, pictor, și Ion Oprescu, artist decorator și restaurator, au întregit componența juriului.
În urma evaluărilor, Uniunea Artistilor Plastici, filiala Timișoara, a acordat Marele Premiu, „Primus Inter Pares”, al ediției din 2018 a Salonului, artistului Rudolf  Kocsis, sculptor, pentru lucrarea „Bob III” (lucrare realizată în piatră), iar Premiul pentru Tineret, artistului Endre Farkas, sculptor, pentru lucrarea „Life Is Short, Art Is Long” (lucrare realizată din metal sudat și vopsit).
Câștigătorul Marelui Premiu a fost onorat, din partea U.A.P.R., filiala Timișoara, cu Diplomă și cu Medalia de Bronz, medalie ce poartă semnătura sculptorului timișorean Luigi Ștefan Varga. Premierea a fost efectuată de jurnalistul și criticul de artă Szekernyés János.
Curatori ai acestei ediții a expoziției sunt Mihai Moroz, grafician, și Claudiu Toma, pictor.
Lucrările expoziției celei de-a optzeci și opta ediții a Salonului Anual al Artelor Vizuale pot fi admirate de iubitorii de artă până în data de 29 ianuarie 2019, marți-duminică, între orele 10-18, cu ultima intrare în Muzeu la ora 17:30. Luni, la fel ca și celelalte expoziții, Salonul Anual al Artelor Vizuale este închis.


Cornel Seracin