Marți, 18 decembrie, în spațiul galeriei „Calpe” din Timișoara, Asociația - Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 a prezentat public prima parte din cea de-a doua etapă de implementare a proiectului Timișoara 2021, programul cultural pentru anul 2019. 

Proiectul Timișoara 2021 este imaginat sub forma unei călătorii prin trei „Teritorii” (denumite simbolic astfel), având mai multe „Stații” și „Trasee”. Teritoriile acestea vizează oamenii, locurile, spațiile publice și conexiunile pe care indivizii și Timișoara le au cu restul Europei. Proiectul are trei etape de implementare. Prima viza formarea capacității profesionale a sectorului cultural și este considerată încheiată odată cu ultimele zile ale anului acesta. Cea de-a doua etapă va începe la anul, în 2019 şi va dura până în 2021. Această etapă a doua se referă la începerea producției propriu-zise a evenimentelor și spectacolelor, festivalurilor.

Prima parte din această etapă (programul cultural al anului 2019) a doua de implementare a proiectului Timișoara 2021 a fost prezentată pe scurt publicului de echipa Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, prin Simona Neumann, director executiv Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Chris Torch, coordonatorul echipei artistice, Florentina Fekete-Muller, creative producer și Ionuț Suciu, creative producer.

Pentru că s-a trecut la o nouă etapă de implementare a Proiectului, Asociația a început restructurarea sa din punct de vedere organizatoric. Acest lucru s-a produs odată cu 26 noiembrie 2018, atunci când s-a format un nou board, acesta urmând să valideze, împreună cu Adunarea Generală, noile adeziuni primite de Asociație din partea comunității. Aceste adeziuni vor fi validate în viitoarea Adunare Generală. 

Un plus pentru echipa Asociației și pentru Timișoara îl reprezintă faptul că, actorul Ion Caramitru a devenit „Cetățean de Onoare” al municipiului, dar și „Ambasador 2021”, în această calitate echipa Asociației urmează să colaboreze cu domnia sa pentru ca orașul Timișoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană, să poată „lumina” mai bine în lume.

Pentru programul cultural al anului 2019 s-a lucrat un an de zile, echipa Asociației având pentru aceasta, lucrul cu parteneri locali, dar și cu parteneri europeni. Program cultural pentru 2019, atunci când a fost realizat, a respectat dosarul de candidatură. Toate proiectele din dosarul de candidatură vor fi pornite cu partenerii locali cu care s-a lucrat și în perioada candidaturii, dar și cu alți parteneri. 

Asociația a lansat un apel la propuneri de idei, de proiecte noi care nu sunt în dosarul de candidatură. „Apelul” se numește  „Searchlight” și este deschis până în 14 ianuarie 2019, propunerile noi fiind așteptate să vină din partea celor care nu și-au adus până acum vreo contribuție în programul cultural. 

În prezentarea programului cultural pe anul 2019, Asociația a lansat ziarul „Știri21”, un ziar care se dorește să apară trimestrial pentru ca publicul să fie informat cu ce se întâmplă în Timișoara, în Asociație, dar și în Europa, din punct de vedere al capitalelor culturale europene. Primul număr al ziarului „Știri21” conține întregul program cultural pentru anul 2019.

Referindu-se la programul cultural al anului 2019, Chris Torch, coordonatorul echipei artistice, a rostit: „Viziunea noastră include patru elemente principale: 1. ne dorim să lucrăm împreună ca și co-creatori nu doar ca și consumatori; al doilea element sunt spațiile neconvenționale și publice. Ne dorim ca publicul să întâlnească arta într-un mod mai neobișnuit. 3. Ne dorim să implicăm publicul nou (în mod obișnuit, doar 15% dintre cetățeni, participă la evenimentele culturale), ne dorim ca și cei 85% să aibă acces la cultură. Și, în final, dimensiunea europeană: ne dorim ca europenii să vină la Timișoara și să înțeleagă frumusețea și caracterul specific acestui loc. Programul nostru pe 2019 cuprinde evenimente de mari dimensiuni, dar și evenimente de mai mici dimensiuni, care au loc în cartiere și în școli. Ne dorim să păstrăm acest echilibru între evenimentele de mari dimensiuni și evenimentele mai mici”.

În cuvântul rostit la momentul lansării programului cultural pentru anul viitor, creative producer, Florentina Fekete-Muller, l-a completat pe coordonatorul echipei artistice, Chris Torch, în privința proiectelor de dimensiune mai mare sau mai mică, rostind: „...pot să vă spun că toate aceste proiecte trebuie să răspundă unei dimensiuni europene și, în acest sens, o să dau exemplu un proiect european pe care noi îl avem și pe care l-am câștigat. Se numește „Heritage Contact Zone”. Este un proiect cu parteneri din Europa și, acestui proiect i-am inclus, ca partener local, Asociația Memorialul Revoluției. Cred că este cel mai bun exemplu pentru a arăta cum putem să răspundem acestor dimensiuni europene”.

Cornel Seracin