În cadrul Galei Excelenței, a premiilor „Pro Cultura Timisiensis”, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, pentru performanțele și rolul său în comunitate, a obținut câteva premii la începutul acestei luni.

La Gala Excelenței, organizată de Primăria Municipiului Timișoara, eveniment ce a avut loc la începutul lunii decembrie, actorului Matei Chioariu, considerat „unul dintre cei mai carismatici actori ai Naționalului timișorean”, i-a fost decernat Premiul de Excelență. 

De asemenea, Primăria Municipiului Timișoara a recompensat cu același premiu, doi importanți tehnicieni de teatru, „al căror profesionalism reprezintă o garanție a calității reprezentațiilor spectacolelor Teatrului Național”: Sebastian Hamburger - compozitor, sound designer, video designer și operator de sunet și Gabriela Strugaru Popa, make-up artist.

În organizarea Consiliului Judeţean Timiş, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, tot în prima parte a lunii decembrie 2018, Premiile „Pro Cultura Timisiensis” au completat seria de premii obținute de Teatrul Național. Cu prilejul acestei manifestări culturale, din partea Teatrului Național au fost premiați regizorul tehnic, Anna Ilyés, costumier și artist plastic, Monica Grand și light designer-ul, Gerhard Crăciun, celor trei fiindu-le recunoscute, prin distincțiile primite, „meritele deosebite ale profesioniștilor din meseriile «din spatele scenei»”

Sâmbătă, 15 decembrie, seara, manager-ului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Ada Lupu Hausvater, i s-a decernat premiul „Eftimie Murgu” pentru Promovarea Imaginii Timișoarei și a Banatului. Așadar, Ada Lupu Hausvater, prin acest premiu, a primit recunoașterea eforturilor depuse pentru realizările sale profesionale și, implicit, pentru promovarea Timișoarei. Acest premiu i-a fost decernat în cadrul Galei Excelenței Bănățene 2018, eveniment ce a avut loc la Teatrul Național din Timișoara și a fost organizat de Consiliul pentru Excelența Timișoarei, împreună cu Asociația „Timisensis”. 

În cadrul evenimentului, Comisia de jurizare a apreciat, prin  alocuțiunea dr. Adrian Bădescu, că, „prin direcțiile pe care le-a imprimat Teatrului Național, Ada Lupu Hausvater a participat într-o măsură considerabilă la transformarea orașului într-un punct de interes major pentru România culturală și pentru Europa culturală”. La rândul său, managerul Teatrului Național „a punctat rolul esențial al educației în dezvoltarea individului, în dezvoltarea capacității sale de a-și face propriile alegeri și a șansei pe care o are, în acest fel, societatea, în evoluția ei: «Excelența înseamnă atitudine. Iar atitudinea se formează prin educație»”, se arată într-un comunicat trimis mass-media.

„Premiile acordate Teatrului Național, în această lună, completează salutar Premiul pentru cel mai bun spectacol, decernat Teatrului Național de UNITER și vin să confirme parcursul remarcabil al Naționalului timișorean, în contextul unui management performant și vizionar”, se arată în același comunicat.

Consiliul pentru Excelența Timișoarei este un for ce reunește filiala Timișoara a Academiei Române, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

Principalul obiectiv al Consiliului este crearea unei culturi a excelenței în Timișoara și în zona de vest a României și de promovare a valorilor și culturii acestei zone, prin activități, proiecte și programe, cu derulare continuă, unul dintre acestea fiind Gala Excelenței Bănățene.

Cornel Seracin

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm