Joi, 6 decembrie 2018, cu începere de la ora 13, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției temporare „Restituirea unei generaţii. Formă şi memorie în căutarea sensurilor”. 

Proiectul este organizat de conf. univ. dr. Elena Minodora Tulcan, grafician, iar de organizarea expoziției se ocupă Consiliului Județean Timiș, Muzeului de Artă din Timișoara, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Muzeul Județean de Artă - Centrul Artistic Baia Mare. Curator al expoziției este dr. Andreea Foanene, muzeograf la Muzeul de Artă din Timișoara.

Relevanţa unei generaţii artistice reprezintă mai mult decât întâlnirea unor personalităţi culturale, realizarea de lucrări, de studii şi de evenimente. Asemenea unui copac secular, cu rădăcinile înfipte adânc în pământ şi cu ramurile îmbrăţişând cerul, o generaţie de creatori polarizează şi conectează, acumulează şi inspiră. Ceea ce i-a unit iniţial şi-a sporit amploarea, şi-a rafinat calitatea. De la încrederea și dorința de a urma exemplul unor profesori - artişti de mare calitate, precum Mircea Spătaru sau Ana Lupaş, evocaţi de organizatoarea proiectului, Elena Minodora Tulcan - la devotamentul şi pasiunea pentru artele decorative, interesul pentru întâlnirea dintre calităţile tradiţionale, anacronice şi provocările contemporane ale culturii vizuale, la dorinţa de a crea şi a impune o viziune artistică, un stil, un drum propriu, original, inovator, o mare parte din etapele devenirii profesionale s-au succedat în ritmuri diferite. Acum avem distanța necesară pentru a vedea, filtra și analiza traiectul fiecăruia din prisma creațiilor ce au devenit realitatea exprimării identitare. În această raţiune, expoziţia «Restituirea unei generaţii. Formă şi memorie în căutarea sensurilor» este o invitaţie spre a cunoaşte, a experimenta, a gândi, a simţi şi a crea”, a comentat, în avancronica acestui eveniment, dr. Andreea Foanene, muzeograf.

Artiștii care expun sunt: Arina Ailincăi, Gheorghe Crăciun, Judith Crăciun, Márta Jakobovits, Eugenia Pop şi Elena Minodora Tulcan. Toate lucrările vor fi expuse în Sala „Mercy” (parter) a Muzeului de Artă din Timișoara, expoziția rămânând deschisă pentru vizitare până în data de 5 februarie 2019. 

Cu ocazia vernisajului expoziției, muzicianul Petre Ionuțescu va susține un inedit microrecital de trompetă ceramică. 

Cornel Seracin