Prima stagiune a „Seratelor Baroce” s-a încheiat anul acesta, în luna iulie, cu un „Concert al Concertelor”. Proiectul „Seratele Baroce” a început în iarna acestui an şi s-a desfășurat în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara. Tot acest proiect a fost pus la cale de cadrele didactice şi elevii Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, coordonarea proiectului aparţinând doamnei profesor Roxana Maniu.

Marți, 27 noiembrie, a început, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, cea de-a doua stagiune a proiectului „Seratele Baroce”. Elevi ai Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au interpretat piese ce au corespuns stilului muzical baroc, piese preclasice, primul program al stagiunii invitând la o serată preclasică. Pianul cu care au fost interpretate piesele a fost unul special, „Bösendorfer”, pus la dispoziția Muzeului de Artă din Timișoara de firma „Sound Clasic” pentru diferite momente muzicale. „În mod special, în seara asta, mulțumim «Sound Creation» care a permis să cântăm pe un pian deosebit, un «Bösendorfer», adus chiar de la manufactură, de la fabrică, special pentru diferite momente. Sună minunat!”, a declarat pentru ziarultimisoara.ro, doamna profesor Roxana Maniu, coordonator proiect.

Elevii din concert au interpretat piese din repertoriul preclasic (baroc), compuse de Georg Friedrich Haendel, Jean-Marie Leclair, Johann Sebastian Bach, Christoph Willibald Gluck, Padre Antonio Soler, Antonio Vivaldi etc. Dintre elevii care au susținut microrecitaluri în această serată preclasică, amintim, Maria Pârvulescu (pian), clasa a III-a, profesor Elena Popa, Elisabeta Bociu (pian), clasa a V-a, profesor Roxana Maniu, Cristina Gătăianțu (pian), clasa a XI-a, profesor Iulia Oros, Sebastian Ile (chitară), clasa a XII-a, profesor Mardan Adrian, Milita Pantin (canto), clasa a XII-a, acompaniată la pian de profesor Eveline Roman și învață la clasa profesor Diana Matei, Emanuel Solonca (trompetă), acompaniat la pian de profesor Mariana Sânmărtinean și învață la clasa profesor Ilie Oberșterescu etc. 

Proiectul „Seratele Baroce” a fost posibil să se desfășoare în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, grație unui parteneriat încheiat între Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara și Muzeul de Artă.

„Este un proiect care-i ajută foarte mult pe copii, pe părinți, pe toți care vor să-nțeleagă ce-nseamnă un nivel cât mai ridicat. Noi îi pregătim pentru muzica mare, adică pentru Filarmonică, pentru solistică, pentru a cânta în condiții deosebite și a fi foarte buni instrumentiști și, de aceea, îi ajutăm, efectiv să-și înalțe, să-și ridice nivelul de lucru și de interpretare. Ceea ce e îmbucurător, copiilor le place, foarte mult, să vină în această sală. Este o sală magică și are un sunet deosebit. Toți vin cu mare drag și mare plăcere și vor, toți, să cânte. Este deja al doilea an și a devenit așa un eveniment deosebit. Mulțumim tuturor celor care au ajutat la crearea acestui moment, acestor Serate”, ne-a declarat doamna profesor Roxana Maniu, coordonator proiect.

Proiectul este conceput pe diferite epoci de interpretare, preclasic (baroc), romantic, modern şi contemporan, piesele aparţinând diferitelor şcoli muzicale. 

Următoarea întâlnire a „Seratelor Baroce” va avea loc în luna februarie 2019, urmând să fie o serată clasică. Intrarea la „Serile Baroce” este fără restricții.

Cornel Seracin