Vineri, 16 noiembrie 2018, cu începere de la ora 19, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara va avea loc un nou concert simfonic în care melomanii vor putea asculta „Uvertura Academică, op.80 de Johannes Brahms, Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op.26 de Max Bruch şi Simfonia nr.4 în re minor, op.120 de Robert Schumann.

Prima piesă a programului aparține lui Johannes Brahms și este intitulată „Uvertura Academică”, lucrare ce a fost compusă în anul 1880, prin ea Johannes Brahms reamintindu-și atmosfera și spiritul universitar din Universitatea Göttingen. Johannes Brahms a vizitat Timișoara în anul 1879, în același an primind și titlul de „Doctor Honoris Causa” oferit de Universitatea de Filosofie din Breslau.

„Titlul uverturii se referă la spiritul universitar, la viaţa şi cântecele studenţeşti şi nicidecum la ceea ce unii înţeleg prin cuvântul academism, adică structuri închistate şi spirit încorsetat. Ceea ce este interesant de remarcat este faptul că deşi lucrarea este senină, calmă şi luminoasă, în cea mai mare parte a ei Brahms foloseşte tonalităţi minore, utilizate de compozitori în general pentru tristeţe, melancolie, sau dramatism. Încă un semn al măiestriei sale de compozitor”, menționează în avancronica acestui concert, Mircea Tătaru, concertmaestru.

Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op.26 de Max Bruch este primul concert de vioară al compozitorului german. Violonistul Florin Ionescu-Galaţi va interpreta acest „Concert”, primul concert de vioară al lui Bruch. Piesa, alături de „Fantezia Scoţiană” pentru vioară, este considerată cea mai populară lucrare a compozitorului.

„Înainte de a finaliza «Concertul» îi scria fostului său profesor Ferdinand Hiller, că se simte pe un teren nesigur, progresul compunerii fiind foarte lent. Prima versiune a fost prezentată în aprilie 1866. A fost singura, deoarece Bruch nu era mulţumit. A trimis manuscrisul celebrului violonist şi compozitor Joseph Joachim. Acesta i-a trimis o lungă listă de propuneri, multe fiind acceptate de Bruch. Pe manuscrisul nou, Bruch i-a făcut lui Joachim o dedicaţie în care includea şi cuvântul respect. Acesta a şters cuvântul înlocuind-ul cu cuvântul prietenie”, a scris în avancronica spectacolului, concertmaestrul Mircea Tătaru.

La finalul spectacolului va fi intrepretată Simfonia nr.4 în re minor, op.120 de Robert Schumann. Piesa a fost compusă în anul 1841, ea primind numele „Fantezie simfonică”. După prima audiţie, în 1841, lucrarea a stat în uitare 12 ani, până când Schumann a decis să o reorchestreze și să-i aducă unele modificări pentru a o redea circuitului de concerte sub numele de Simfonia a IV-a.

„Caracteristica principală este unitatea, cele patru părţi constitutive decurgând fără întrerupere, desfăşurarea sonoră petrecându-se precum un mare arc al unei muzici-fluviu”, a scris în avancronica spectacolului, concertmaestrul Mircea Tătar.

Spectacolul simfonic de vineri, conține lucrări ale unor compozitori care au contribuit la istoria muzicii printr-un stil romantic moderat, poetic. Concertul va fi dirijat de maestrul Gheorghe Costin.

Cornel Seracin