An de an, se întâlnesc în localitatea cărășeană Gârnic, toamna, artiști plastici din diferite colțuri ale lumii, pentru a participa la cunoscuta Tabără Internațională de Creație, Tabără care, în acest an și-a desfășurat două ediții. A fost mai înâi ediția cu numărul XIV, în perioada 7-15 septembrie, după care, în perioada 14-21 octombrie localitatea a găzdui cea de-a XV-a ediție. 

Cea de-a XV-a ediție a taberei de creație artistică de la Gârnic, „Gernik Art Camp”, a fost finanțată prin G.A.L. (Grupul de Acțiune Locală) „Clisura Dunării”, la inițiativa meritorie a primarului comunei Gârnic, Nicolae Tismănariu. Curatorul taberei a fost plasticianul Costin Brăteanu, component al filialei U.A.P. R. Timișoara.

Artistii invitati la acest acest eveniment au fost din România și Serbia: Igor Isac, Mátyás László, Maja Obradović ,Vasile Dancu , Jelena Vragović , Ioan Mercea, Ljubiša Đurić, Tanja Đokić si Ivan Vasilchin.

Plasticianul Igor Isac, prezent în această Tabără Internațională de Creație Artistică, a consemnat, printre altele, următoarele cu referire la Gârnic și la cea de-a XV-a ediție a „Gernik Art Camp”: „Din acest loc solitar, dar mereu frecventat de lume, împrejurimele, contemplate, cumva, de deasupra se văd ca-n palmă şi-n răstimpul cât poposim aici se creează senzația că ne aflăm la Porțile Cerului. În această toamnă ce, parcă, după cum spunea într-un vers celebru Arghezi că «niciodată nu a fost mai frumoasă...» ne-a copleşit şi îmbătat, atât de mult, cu parfumul ei celest, încât am avut convingerea că pentru o clipă Dumnezeu ne-a îngăduit să poposim în curtea Sa sublimă. Astfel cei zece pictori, dintre care patru au sosit din țara vecină - Serbia, timp de o săptămână ne-am lăsat seduși de lumina extraordinară de la Gîrnic. Şi, într-un fel sau altul, acea lumină şi-a lăsat amprenta în lucrările de artă pe care le-am conceput în acel loc însemnat”.

Cea de-a XV-a ediție a „Gernik Art Camp” a avut loc la Pensiunea „Gernik 100” din localitatea cărășeană amintită, iar creațiile artistice realizate cu acest prilej este posibil să constituie o expoziție și în municipiul Timișoara, în anul 2019, așa cum, lucrările realizate de-a lungul celei de-a XIV-a ediții a Taberei au fost prezentate într-o expoziție ce a avut loc în Galeria Primăriei Municipiului Timișoara, între 11 și 31 octombrie 2018.

Cornel Seracin