Joi, 15 noiembrie 2018, cu începere de la ora 18, în spațiul galeriei „Helios” din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Ocupația: Structurile Brigăzii de la Berlin (1945-1994)”, autor Mike Terry.

Expoziția prezintă imagini din Berlinul de după cea de-a doua conflagrație mondială, un oraș împărțit între est și vest, care, după unificarea Germaniei, a rămas cu moștenirea structurilor arhitecturale din timpul războiului rece. Bineînțeles că aceste structuri arhitecturale din Berlin au fost cedate guvernului Germaniei reunificate, odată cu încheierea războiului rece, fotograful și antropologul Mike Terry găsind în acest site abandonat din Berlin un adevărat depozitar de memorie colectivă a unor vremuri grele pentru întreaga Europă.

„Discuțiile cu cei care au folosit aceste clădiri de-a lungul timpului și recuperarea vizuală a utilizării lor au constituit punctele de plecare pentru reconstituirea unui grup uman eterogen și dispersat. Materialul documentar se constituie într-o serie de fotografii atât de arhivă, cât și recente, hărți, interviuri filmate și texte descriptive. Prezentarea în expoziție a acestor materiale vizuale, textuale sau video reflectă demersul metodologic al cercetării și are un caracter procesual”, au transmis organizatorii expoziției, prin intermediul unui comunicat mass-media.

Mike Terry este un fotograf și antropolog care trăiește și lucrează la Berlin. A activat ca foto-jurnalist în zona de vest și de sud a S.U.A, în Germania, India și Haiti. Și-a obținut liceța în comunicare la Universitatea din Utah și a obținut o bursă din partea Deutsche Akademischer Austausch Dienst (DAAD) pentru realizarea studiilor masterale la Freie Universität din Berlin.

A absolvit masteratul în 2013 cu o teză despre relația dintre indivizi și mediul construit, aplicată fostei zone militare americane din Berlinul de Vest.

Mike predă la aceeași universitate, în cadrul Departamentului de Antropologie Vizuală al Institutului de Antropologie Socială și Culturală. Pe lângă activitatea academică, se ocupă de producții vizuale în industria muzicală și în industria modei. Este implicat, de asemenea, în producții teatrale sau de operă, în Germania și Marea Britanie.

Expoziția „Ocupația: Structurile Brigăzii de la Berlin (1945-1994)” poate fi viztată în Galeria „Helios” din Timișoara în perioada 15-28 noiembrie 2018. Curator al expoziției este Maria Orosan-Telea, istoric de artă. 

Expoziţia de fotografie-document „Ocupația: Structurile Brigăzii de la Berlin (1945-1994)”, autor Mike Terry, este realizată grație colaborării dintre Asociația „Diplomatic Art” și Centrul Cultural German. U.A.P.R., filiala Timișoara este partener instituțional pentru acest eveniment. „Goethe-Institut” asigură finanțarea evenimentului.  

Cornel Seracin