La mijlocul lunii noiembrie, la Editura Polirom va vedea lumina tiparului volumul „Șapte zile, plus una. Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan”.

Volumul, după cum anunța Mircea Mihăieș în preambulul unui dialog cu Ilie Stepan publicat de curând în revista Apostrof, se bazează pe o discuție amplă cu acest personaj de legendă al rockului timișorean (și nu numai): „Sunt pagini dedicate copilăriei, așa cum era trăită în România începutului de ani ʼ60 într-un oraș din vestul țării. Ne-am propus să surprindem atmosfera, aspirațiile, tonul și sensibilitatea unei epoci intrate în uitare - și poate în desuetitudine. Ele sunt iremediabil inactuale, învăluite în ceața acrișor-nostalgică a trecutului retrăit însă cu exuberanță și candoare autoironică”.

„Se poate trăi fără compromis, fără să te înjosești? Se poate, așa cum s-a putut și în comunism. Nu toți au făcut compromisuri. Unii au făcut compromisuri și au dus-o mai bine. Au avut avantaje. Se fac și azi compromisuri jenante, dizgrațioase. Cum se poate face artă fără compromis? Simplu: făcând arta în care crezi. Și strângând din dinți pentru că nu ai banii pe care-i are X sau Y. Sigur că aș fi tentat să-i spun unui tânăr artist de azi să meargă înainte și să rupă norii. Dacă se poate, asta trebuie să facă. Dar fără nici un compromis. I-aș sfătui pe tineri să aibă verticalitate și să încerce să discute, dimineața, cu ei înșiși. În intimitatea dimineții. Dacă atunci când te uiți în oglindă poți să te privești, înseamnă că e bine. Trebuie să știi să renunți și să urmezi drumul pe care ți-l propui. Drumul cel mai sănătos este cel în care faci ceea ce știi, atât cât știi să faci. Acesta ar fi idealul. Urmează-ți drumul”, sunt cuvintele lui Ilie Stepan de pe coperta volumului – un motiv în plus pentru a aștepta cu nerăbdare apariția acestei cărți.

Flavius BONCEA