Grupul „Memento mori” s-a constituit în urmă cu cinci ani, pe Facebook, inițiator fiind Silviu Gheție. Vineri, 2 noiembrie, de la ora 17:30, grupul „Memento mori” inaugurează prima expoziție de fotografie. Gazda acestei expoziții este Centrul de Arte Diverse, Galeria MISC (Splaiul Nicolae Titulescu, fosta Fabrică de Țigări din Timișoara). Curator al expoziției este Silviu Gheție, iar moderator, Robert Șerban. 

Inițator al grupului „Memento mori” și curator al expoziției ce se va inaugura în a doua zi a lunii noiembrie, Silviu Gheție a inventariat tot ce ține de tema morții în fotografia românească actuală. Așadar, această expoziție contabilizează moartea și evenimentele adiacente acesteia. Nu toate imaginile expuse pe simeze trimit fără echivoc la moarte, moartea fiind văzută, în lucrările expoziției, uneori tangențial, prin ricoșeu, în multiplele ei înfățișări și în contrabalans cu viața. Afișul acestei expoziții include nume consacrate ale fotografiei românești, dar și tineri din noul val: Ionuț Alexa, Vlad Bâscă, Alexandru Dragoș, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Patricia Hilbert, Ciprian Hord, Alex Mara, Oliver Merce, Cornel Pufan, Radu Taloș, Oleg Tishkovets, Remus Țiplea, René Triebl și Lucian Zamfir. Prin prezența pe afiș a lui René Triebl (Austria) și Oleg Tishkovets (Ucraina), expoziția capătă și deschidere internațională. Selecția numără peste 60 de fotografii color și alb-negru. 

„Tema «memento mori» se regăsește în toate marile religii ale lumii, de la hinduism la creștinism și este reprezentată plastic într-o multitudine de înfățișări, printre altele: sculptură, pictură, mozaicuri, literatură, cinematografie și, în ultimul secol și jumătate, fotografie. Noțiunea în sine de «memento mori» reprezintă o tehnică spirituală practicată încă de pe vremea romanilor, când învingătorului care străbătea triumfal Roma i se șoptea mereu la ureche de către un sclav aflat în spatele lui: «Nu uita că ești muritor». Formula avea darul de a-l readuce cu picioarele pe pământ și de a-i reaminti că nu este nicidecum un zeu”, au transmis organizatorii expoziției prin intermediul unui comunicat mass-media. 

Marele filosof român, autorul „poemelor luminii”, Lucian Blaga, definea moartea ca fiind, „umbra care dă plasticitate vieții”, iar într-una dintre poeziile sale, poezie intitulată „În marea trecere”, implora divinitatea, spunând: „Opreşte trecerea/, Ştiu că unde nu e moarte nu e nici iubire -/, şi totuşi te rog: opreşte, Doamne, ceasornicul cu care ne măsuri destrămarea”. 

Susan Sontag, critic literar, scenarist și gânditor american, în cartea „Despre fotografie”, spunea următoarele: „Toate fotografiile sunt instanțe de memento mori”

Așadar, pentru a reaminti că, odată, moartea era considerată un final al vieții, un moment lipsit de speranță, organizatorii acestei expoziții invintă la o scurtă reflecție, astfel încât, toți privitorii fotografiilor expuse pe simezele galeriei MISC să încerce o înnoire a rugăciunii adresată „Marelui Anonim”, aceea de a opri „ceasornicul” destrămării învățăturilor hristice.

„Cei care-și amintesc că mor, își amintesc, prin urmare, și că trăiesc. În zona morții regăsim umorul, ironia, burlescul, tragicomedia, magicul, meditația, ipostaze care fac din trecerea într-o altă lume un eveniment bogat în semnificații și nu atât de înspăimântător. Un adevărat dicționar vizual, așadar, despre cum este percepută moartea în cotidianul actual”, au transmis organizatorii acestui eveniment, prin intermediul comunicatului mass-media.

Expoziția rămâne pe simeze în perioada 2-8 noiembrie și poate fi vizitată zilnic între orele 16-20. Parteneri ai evenimentului sunt: 7 Zile, mondorama.ro, ziarultimisoara.ro și MISC.

Cornel Seracin