Gârnic, localitate situată în județul Caraș-Severin, sat reședință al comunei cu același nume, a găzduit, în perioada 7-15 septembrie 2018, tabăra de creație artistică, evenimentul fiind la cea de-a XIV-a ediție. Tabăra s-a desfășurat la inițiativa domnului Gabriel Lungu, om de sport, finanțator al echipei de fotbal în sală C.S. Informatica Timișoara (campioana României la acest sport), și a reunit 13 artiști invitați din Cehia, Franța, Lichtenstein, Polonia, Rusia, Slovacia și România.

Artiștii participanti au fost: Mirela Sorina Barna, Costin Brăteanu, Agatha Czeremuszkin-Chrut, Rajka Poljak Franjević, Vlado Franjević, Julie Glassberg, Adrian Ioniță, Igor Isac, Larisa Telipan, Petra Klepcova, Barbora Mališová,Vasile Pintea și Marie Seborova. Joi câteva din lucrările realizate în tabăra de creație artistică de la Gârnic de către artiștii prezenți aici în septembrie anul acesta au fost expuse pe simezele galeriei Primăriei Timișoara. La vernisaj, expoziția a fost prezentată de artistul plastic Costin Brăteanu, curator al expoziției, și de dr. Călin Chincea, critic de artă. 

Despre artiștii prezenți cu lucrări în expoziție, a vorbit Costin Brăteanu, curator al expoziției. Referindu-se la artista slovacă Petra Klepcova, Costin Brăteanu a spus: „Ea este de origine din Košice și a absolvit Facultatea de Arte din Košice și e foarte mândră. De ce? Între Košice și capitala Bratislava există un conflict ca între Timișoara și București. Dacă spui că ești din Slovacia, nu e suficient. Trebuie să menționezi, neapărat că ești din Košice, și asta pentru că sunt foarte diferiți cei din Košice de cei din Bratislava. Există o problemă acolo. Ea a încercat să facă un experiment abstract, spontan și am adus-o puțin către ce face ea de obicei. Ea ce face? Locuiește într-o zonă de blocuri, în Košice... și-i plac foarte mult imaginile cu blocuri, tratate de o manieră... constructivistă, minimalistă, dar în orice caz, în afară de ce face ea... această lucrare este un experiment. ... eu un artist care acum se formează și are nevoie de contactul cu mentorii, cu profesorii, cu artiștii care sunt consacrați, sunt maturi și care pot să-i transmită informație...”. Despre Larisa Telipan, artistul plastic Costin Brăteanu, curator al expoziției, a rostit: „Larisa este o basarabeancă stabilită la Sankt-Petersburg, Rusia, care a fost înnebunită prima oară în România. I s-a retras «cetățeania Moldovei», deoarece și-a dorit-o pe cea a României. S-ar muta, mâine în România, dacă ar putea. Are familie și nu poate. E trist. Familia e la Sankt-Petersburg”. 

Despre frumosul acestei tabere și despre Gârnic, a vorbit dr. Călin Chincea, critic de artă: „Este un sat care refuză să piardă. Este un sat care este foarte aproape de nori, este un sat în care vezi de jos, Dunărea Albastră și cerul strălucitor. Este un sat în care vezi oameni care vorbesc o limbă melodioasă, care te emoționează și este o fetiță acolo care spune: «Eu nu știu să vorbesc românește! Înțelegi?» Și am înțeles foarte bine: ea știe să vorbească limba inocenței și a copilăriei, limba în care oamenii se află sub cer și refuză să moară. Sunt foarte legați de cer, sunt foarte legați de iarbă, sunt forate legați de munți și foarte legați de ceea ce este frumos”. Despre pictorii care au fost prezenți în tabără și despre creațiile lor, dr. Călin Chincea a spus: „O să mă leg de această permanență a viului, acea fascinație umorală existentă în om, în pictor, pe care o revelă în fața pânzei. Acolo este locul unde poți să fii sincer, în care poți să iubești tot ceea ce există pe lumea aceasta. Poți să iubești tradiția, poți să iubești omul. De la începuturi, oamenii aceia trăiesc o viață foarte aproape de ceea ce știm noi că este viața umană: cu cai, cu vaci, cu căței, cu flori, și artistul nu face decât să deconspire această construcție visătoare, această construcție aproape sacrală, trăiește într-un spațiu al adevărului. Adevărului fundamental”.   

Despre lucrările a trei dintre artiștii vizuali prezenți în această expoziției, Igor Isac, Mirela Sorina Barna, Barbora Mališová și Costin Brăteanu, dr. Călin Chincea a rostit: „Igor își retrăiește, la modul gestual, amintirile din copilărie. Sigur că, cel mai comentat tabolu, cele mai comentate lucrări sunt ale doamnei Mirela Sorina Barna, care reprezintă o dublă ipostază a realității: una fascinantă și fermecătoare și cealaltă, în care liniile și tot ceea ce este organizat în jurul formelor geometrice apare dintr-o dată ca într-un joc. Este fascinația vieții și jocul abstract al ideilor. Barbora Mališová exprimă exact aceeași plutire existențială între adevărul vieții și emoțiile tulburătoare ale existenței. Costin Brăteanu a pornit de la o fascinație a râului, a apei, a fluviosului și, pe care acum o vedem reîntâlnită nu ca o amintire din subconștient, ci ca un adevăr care se reconstruiește prin linii și forța imaginației. Există o trecere de la realitatea abisală a visului și a redescoperirii obiectelor care te-au emoționat în timp, la această construcție a obiectelor care pot să-ți recreeze o istorie personală”. 

Expoziția artiștilor care au realizat lucrări în tabăra de creație artistică de la Gârnic, 7-15 septembrie 2018, rămâne deschisă până în 31 octombrie 2018. 

Cea de-a XV-a ediție a taberei de creație artistică de la Gârnic va începe duminică, 14 octombrie, urmând să se desfășoare până în data de 21 octombrie.

Această ediție a XV-a este finanțată prin G.A.L. (Grupul de Acțiune Locală) „Clisura Dunării”, la inițiativa meritorie a primarului comunei Gârnic, Nicolae Tismănariu. O expoziție care să cuprindă creațiile realizate în ediția a XV-a a taberei de la Gârnic va avea loc, probabil, și la Timișoara, în anul 2019.

   

Cornel Seracin