Pentru că este toamnă, iar toamna, la Timișoara, este un „timp sonor”, iubitorii muzicii de orgă se pot delecta cu fărâma de eternitate oferită de sunetul orgii, la cea de-a XVIII-a ediție a TimOrgelFest, festival al muzicii de orgă ce se desfășoară în municipiul nostru din anul 1991. 

În primii ani ai desfășurării lui, sub egida Universității de Vest din Timișoara - Facultatea de Muzică, acest eveniment s-a numit Zilele Muzicii de Orgă, iar mai târziu, când s-a bucurat de participarea internațională, avea să-și schimbe denumirea în Festivalul Internațional Zilele Muzicii de Orgă.

Odată cu intrarea în cel de-al doilea deceniu al secolului XXI, evenimentul a primit o nouă denumire, TimOrgelFest, cu subtitlul Zilele Muzicii de Orgă din Banat.

TimOrgelFest este considerat cel mai important festival de muzică de orgă din vestul României, anul acesta, 2018, ajungând la cea de-a XVIII-a ediție.

Festivalul se desfășoară, la Timișoara, sub înaltul patronaj al primarului municipiului Timișoara, prof. univ. dr. ing. Nicolae Robu, președinții de onoare ai TimOrgelFest fiind: Excelența Sa Domnul Niccola Maso, Consulul Onorific al Italiei, la Timișoara, Excelența Sa Domnul José Miguel Viñals, Consulul Onorific al Regatului Spaniei, la Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni, managerul general al Filarmonicii Banatul din Timișoara, prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Jakab István, pastorul bisericii Lutherane din Arad, Ionel Soponariu, pastorul bisericii adventiste de ziua a șaptea, Timișoara, Ioan Sorin Negrei, primarul comunei Vinga. 

Director de proiect este prof. univ. dr. Felician Roșca, iar director artistic și PR-ul festivalului este pianista Cristina Struța.

Cea de-a XVIII-a ediție a TimOrgelFest a debutat în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, marți, 2 octombrie, unde, într-un cadru restrâns, recitalul susținut de Francesca Moldovan (vioară) și Cristina Struța (pian), cu piese din repertoriul muzicii clasice, piese compuse de Camille Saint-Saëns, Jules Massenet și Gabriel Fauré, a oferit prezenței „o izbucnire a sufletului”, cele două tinere muziciene dăruind celor prezenți, muzica clasică asemenea unui vin „care umple cupa tăcerii”.

După scurtul moment al deschiderii celei de-a XVIII-a ediții a festivalului, din Sala Baroc a Muzeului de Artă, a urmat concertul din Dom-ul romano-catolic, acolo unde, beneficiind de o prezență numeroasă, maestrul Eugenio Maria Fagiani (Italia) a oferit primul recital de orgă din această ediție, amintind publicului aforismul care mărturisește că, „orga este un ascensor spre divin”. 

Înainte de începerea concertului, cuvântul de întâmpinare pentru invitații prezenți în Dom, a fost rostit de prof. univ. dr. Walter Kindl, capelmaistru: „Eu, doresc, în numele Episcopiei și, desigur și al meu personal, în funcția mea de capelmaistru al acestui Dom, să vă urez un „Bine ați venit!” și o seară cât mai plăcută cu muzica de orgă, cu organistul de geniu Maria Fagiani!”

A urmat cuvântul directorului de proiect, prof. univ. dr. Felician Roșca, care a rostit, printre altele: „Mă bucur că TimOrgelFest a ajuns la majorat! Suntem la cea de-a optsprezecea ediție a acestui Festival și majoratul înseamnă și multă seriozitate, fapt care-l demonstrează, pe deplin, programul din acest Festival”. În cuvântul rostit în deschiderea primului concert de orgă al acestei ediții a festivalului, prof. univ. dr. Felician Roșca a ținut să transmită mulțumiri, sponsorilor, Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, primăriei municipiului Timișoara, Consiliului Județean Timiș și, „tuturor acelora care, într-un fel sau altul, ne-au ajutat”. Prof. univ. dr. Felician Roșca a ținut să mulțumească în mod deosebit, „celor două Universități, Universității de Medicină, care în fiecare an ne-a ajutat în mod deosebit să organizăm festivalul și, desigur și «casei mele», Universitatea de Vest din Timișoara”. Directorului artistic și PR-ului festivalului, Cristian Struța, prof. Roșca a ținut, de asemenea, să-i mulțumească în mod deosebit, pentru că „a pus multă inimă și mult efort și datorită căreia, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră ați aflat de festival de pe canalele de internet”.

Prezenți printre invitații speciali la acest eveniment, Consulii Onorifici ai Italiei și Regatului Spaniei, la Timișoara, Excelențele Lor, Domnii, Niccolo Maso și José Miguel Viñals, au rostit scurte alocuțiuni. 

Consulul Onorific al Italiei, la Timișoara, Excelența Sa, Domnul Niccolo Maso, a mulțumit pentru participare și pentru oportunitatea de a „co-participa la acest eveniment foarte deosebit pentru comunitatea italiană, cât și pentru comunitatea din Timișoara. Avem această oportunitate de a prezenta un maestru din Italia, maestrul Fagiani și, cred că este foarte important pentru noi, pentru că pune în evidență un instrument, orga, care, poate, nu este chiar așa de cunoscut la nivel de public obișnuit, dar este foarte importantă din punct de vedere istoric și trebuie să fie pusă în evidență cât mai mult. Mulțumesc foarte mult, maestrului, pentru această oportunitate, și organizatorilor!”

„...Mă bucură, în mod special, să fiu curatorul dumneavoastră în acest eveniment. Știu că în mai multe ocazii au participat organiști din Spania. Muzica de orgă este ceva deosebit pentru Europa. Este un instrument tipic european. Ne unește pe toți în cultura noastră comună și, eu sper, că în zilele care vor urma ne vom bucura foarte mult de această moștenire pe care o avem toți, începând cu această seară minunată. Vreau să-l felicit pe domnul profesor Roșca pentru efortul făcut de 18 ani pentru a realiza acest eveniment și-i doresc să realizeze cât mai multe ediții de acum înainte”, a rostit, în scurta sa luare de cuvânt, Consulul Onorific al Regatului Spaniei, la Timișoara, Excelența Sa, Domnul José Miguel Viñals.

În prezentarea maestrului organist italian, Eugenio Maria Fagiani, prof. univ. dr. Felician Roșca a spus: „Este un om deosebit. Împreună, am reușit să facem un turneu în Israel și-n zonele Palestiniene. L-am cunoscut acolo. Este un om deosebit pentru faptul că, este, poate, singurul care organizerază Festivalul de Muzică de Orgă în Orientul Mijlociu, aceasta însemnând Liban, însemnând Egipt, însemnând Siria, o zonă în care muzica de orgă, poate este mai rară, dar care, totuși există”.

În recitatul susținut, maestrul organist Eugenio Maria Fagiani a interpretat la orga baroc a Dom-ului romano-catolic din Timișoara, piese clasice compuse de Johann Sebastian Bach, Gustav Mahler, Marco Enrico Bossi și Franz Schmidt. 

Începând cu viitoarea ediție a TimOrgelFest, concertele nu vor mai putea fi susținute în Dom-ul romano-catolic din Timișoara, deoarece acesta va intra într-o perioadă de reparații timp de câțiva ani, festivalul urmând să-și îndrepte atenția mai mult spre Biserica Millenium din Timișoara, celelalte locații din oraș în care se vor susține concerte anul acesta, le vor găzdui, cu siguranță și în viitoarele ediții.

Ediția din acest an a TimOrgelFest se va desfășura până în data de 19 octombrie, la Timișoara, Reșița, Arad și Apateu. În cadrul acestei ediții cu numărul optsprezece, vor avea loc paisprezece concerte, treisprezece recitaluri de orgă, care în Timișoara urmează să se desfășoare în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, la orga de factură barocă existentă în lăcașul de cult și în Biserica romano-catolică Millenium. Soliștii prezenți în Festival, sunt din Italia, Spania, Elveția și România.

Următorul concert cu muzică de orgă, la Timișoara, din cadrul celei de-a XVIII-a ediții a TimOrgelFest, va avea loc duminică, 7 octombrie în Biserica Adventistă din Timișoara (strada Independenței, numărul 19). Recitalul va fi susținut de organista spaniolă Esther Ciudad Caudevilla, cu începere de la ora 20. 

La Timișoara, vor mai avea loc concerte, după cum urmează:

- marți, 9 octombrie, ora 20, în Dom-ul romano-catolic din Timișoara, organistul elvețian, Jean-Christophe Geiser;

- miercuri, 10 octombrie, de la ora 20, în Biserica Millenium, organistul italian, Mario Duella;

- joi, 11 octombrie, de la ora 20, în Dom-ul romano-catolic, organistul italian, Enrico Zanovello;

- duminică, 14 octombrie, de la ora 20, în Dom-ul romano-catolic, organistul ceh, František Vaníček;

- luni, 15 octombrie, ora 20, Biserica Adventistă din Timișoara (strada Independenței, numărul 19), organistul român, Felician Roșca;

- marți, 16 octombrie, Dom-ul romano-catolic, ora 20, organistul italian, Ferrucio Bartoletti;

- joi, 18 octombrie, de la ora 20, Biserica Millenium, organista română, Cristian Struța;

- marți, 19 octombrie, de la ora 20, Dom-ul romano-catolic, concert vocal simfonic susținut de orchestra și corul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

  

Cornel Seracin