Cartierele Timișoarei vibrează sub jocuri de culoare și lumină. Cele zece instalații arhitecturale montate în cadrul proiectului Memoriile cetății au devenit adevărate puncte de interes pentru locuitorii zonelor care le găzduiesc, dar și pentru trecători.

Concert rock în stația de tramvai, teatru - în spatele stației de troleibuz, o bibliotecă de carte contemporană – sunt doar o parte din activitățile petrecute în aceste zile în diferite colțuri ale orașului. Agitație mare a fost la inaugurarea instalației de lumină realizată în Parcul Pădurice de artiștii Silvia Tripșa și Alina Popa.

Sute de copii și părinți s-au jucat și s-au fotografiat în modul și au contribuit la spectacolul de lumină, aprinzând peste 2.000 de gulguțe de lumină pregătite de cercetașii de la centrul local Licos.

Unul dintre modulele cele mai atractive pentru public este cel de pe strada Mărășești, acolo unde artistul Sorina Vazelina a provocat trecătorii să transforme matematica în pictură și să dea viață unui mozaic care reprezintă o imagine-simbol pentru istoria Timișoarei. Pe măsură ce trecătorii vor interveni pe modul, pictura va prinde contur.

Săptămâna a continuat cu zeci de activități pregătite de artiști și de asociațiile care au adoptat module în cartiere. Campionii României la rugby, Timișoara Saracens, vor avea un antrenament cu public chiar în Piața Soarelui, iar fotbaliștii lui ASU Politehnica vor juca tenis cu piciorul cu trecătorii din zona Calea Lipovei. Cei mici vor avea parte de spectacole de teatru pentru copii, iar pentru cei mari vor exista spectacole de teatru pentru un singur spectator, teatru cu umbre chinezești și teatruimprovizație.

Spectacolele de jonglerii cu foc, concertele și atelierele de lucru vor diversifica în aceste zile paleta de activități din cartiere.

Săptămâna se va încheia cu un maraton pe două roți, organizat împreună cu cei de la Verde pentru biciclete și care va reprezenta și ultima pedalare oficială din acest an. Va fi un tur care va atinge toate cele zece locuri în care sunt amplasate modulele, tur în care bicicliștii vor întâlni și vor interacționa atât cu artiștii care au realizat lucrările din cartiere, cât și cu membrii organizațiilor care au adoptat câte un modul. (A.B.)

 

Programul zilelor următoare

21 septembrie

Toate cartierele: intervenții ale artiștilor și organizațiilor pe

module;

14: Piața Sinaia – Zumba;

15: str. Mărășești – Pictură pe numere;

16-20: strada Oituz – „Arhiva activă” scoate cărțile în stradă

– mini-bibliotecă publică;

16: Piața Soarelui – Spectacolul elevilor din cartier;

18: Strada Oituz – Lectură-spectacol, cu Teatrul Portabil;

19-21: Parcul Lidia – Chităreală. Nu avem foc de tabără, dar

avem chitare. Așa că, hai să cântăm împreună!;

19:21: Calea Lipovei – Cafeneaua sportivă timișoreană.

 

22 septembrie

10-14: Parcul Lidia – Vânătoare de comori;

12: Piața Sinaia – Explozie de energie – Kangoo Jumps;

16-20: Strada Oituz – „Arhiva activă” scoate cărțile în stradă – mini-bibliotecă publică;

17-19: Calea Lipovei – Lecția de istorie;

17-19: Piața Traian – Seară Romani;

18: str. Mărășești – Pictură pe numere;

19: Calea Lipovei – teatru pentru un singur spectator, 20 de reprezentații.

 

23 septembrie

COOLTOUR

În ultima zi se va face un circuit pe două roți al tuturor celor zece cartiere, într-un tur organizat împreună cu „Verde pentru biciclete”. Participanții vor avea parte de o serie de surprize: de la acrobații, teatru și personaje fantastice pe picioroange, până la o șezătoarea bunicilor și la o întâlnire cu colecția impresionantă de trofee a celor de la Timișoara Saracens.