Miercuri, 5 septembrie 2018, cu începere de la ora 18:30, Muzeul Național al Banatului inaugurează o expoziție în care vor fi prezente obiecte din porțelan și sticlă din colecția Liei Eugenia Costin, macrameuri, dantele și broderii, din colecția de textile a Muzeului Național al Banatului, fotografii și accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin.

Obiectele de porțelan și sticlărie au fost produse în fabricile românești între anii 1960-1989, toate aceste piese din expoziție provenind din aceeași sursă - casa Liei Eugenia Costin (1934-2017) din Timișoara. Prin inaugurarea acestei expoziții, organizatorii își propun să contureze un profil de colecționar tipic pentru România vremurilor 1960-1989.

Lia Lucia Costin s-a născut la Bozovici, județul Caraș-Severin, ca fiică a Eugeniei și a preotului dr. Iacob Crețiu. A absolvit Liceul la Caransebeș, după care a urmat Facultatea de Biologie-Geografie, la Cluj-Napoca. După absolvirea facultății a fost profesor de biologie și geografie în localitățile Sadu, Târgu Jiu și Timișoara (Liceul Electrotimiș, Liceul Silvic, Liceul de Informatică). 

„Fără să dispună de resurse financiare importante pentru achiziționarea unor obiecte spectaculoase din fostele țări comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmărit ca în propria colecție să fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din România: porțelan de Alba Iulia și Cluj, Curtea de Argeș și Dorohoi, sticlărie de Avrig, Turda și Tomești, faianță de Sighișoara”, au transmis, prin intermediul unui comunicat mass-media, organizatorii expoziției.

Pe lângă obiectele de porțelan și sticlă, expoziția cuprinde și o importantă selecție de macrameuri, dantele și broderii din colecția de textile a Muzeului Național al Banatului, piese ce au fost realizate în perioada 1940-1980 de Eugenia Crețu, mama Liei Eugenia, dar și de soacra Liei, Elisabeta Costin. 

Piesele din porțelan și sticlă sunt pahare pentru șampanie, vin, coniac, lichior, țuică, oranjadă, apă și bere, boluri, cupe, flacoane și carafe, bomboniere și vase pentru flori, bibelouri. 

În expoziție vor mai fi prezente fotografii și accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin (șiraguri de mărgele, pălării, mănuși, pantofi), toate acestea completând imaginea unui colecționar din vremurile de post-istorie ale României, când denumirea țării era „Republica Socialistă”, astfel, expoziția devenind o poveste despre „unul dintre cei mulți”.

Expoziția este realizată în cadrul Compartimentului de Arte Vizuale al Muzeului Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, și poate fi vizitată în perioada 6-30 septembrie 2018, la Bastionul „Maria Theresia”, sediul în care funcționează provizoriu Muzeul Național al Banatului.   

Cornel Seracin