Lista primilor artiști anunțați pentru ediția cu numărul 13 este: Orchestra Baobab (Senegal), Alsarah and the Nubatones (Sudan), Nickodemus (USA), Ifriqiyya Electrique (Tunisia), 9Bach (Țara Galilor).

Festivalul PLAI este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi create de peste 30 de entități menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii.

Abonamentul Festivalului PLAI poate fi cumpărat online prin Eventim, şi fizic de la librăriile Cărtureşti sau Ambasada (în Timişoara).

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.plai.ro.

Festivalul PLAI 2018 este organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. Cofinanţator al evenimentului este Consiliul Judeţean Timiş.

ORCHESTRA BAOBAB

După aproape un deceniu de la ultimul album al grupului și aproape 50 de ani de la înființare, Orchestra Baobab se întoarce pe scena internațională, suprapunând sunete afrocubaneze, cu tradiții locale și pop din Senegal și alte părți ale Africii. După lansarea albumului „Pirate’s Choice” din 1982 fuziunea folk afro-cubaneză creată de Orchestra Baobab a devenit un fenomen mondial transformându-i într-unul dintre cele mai reprezentative acte muzicale ale Africii.

ALSARAH AND THE NUBATONES 

Uniți prin pasiunea pentru sunetele pentatonice și experiențele de migranți, membrii trupei Alsarah and the Nubatones sunt printre principalii exponenți ai muzicii contemporane africane. Prin melodiile lor de pe albumul „Manara”, Alsarah and the Nubatones vorbesc despre modelele de migrație în secolul 21 și felurile în care ne schimbăm, ne mutăm și creștem în căutarea unei vieți noi, diferite. Viața de imigrant este descrisă într-un mix eclectic de muzică nubiană tipică Africii de nord-est cu influențe arabe.

NICKODEMUS

Nickodemus a fost în turneu ca DJ în întreaga lume de la mijlocul anilor ‘90. Ca producător, a lansat până acum trei albume intitulate: „Endangered Species” (2005), „Sun People” (2009) și „Moon People” (2012), precum și zece compilații „Turntables on the Hudson”. Stilul său muzical acoperă o gamă extinsă, de la muzică funk, house și latino, la afro-beat și reggae. Noul său album reflectă atât călătoriile sale, cât și cultura clubului, înrădăcinată în New York și influențată de toate călătoriile sale prin lume. Nickodemus a mixat piese pentru o gamă largă de artiști, printre care: Bob Marley, Billy Holiday, Nina Simone, Thievery Corporation, Quantic, Scruff, The Pimps of Joytime, Miguel Migs, Natasha Atlas și mulți alții.

IFRIQIYYA ELECTRIQUE

Ifriqiyya Electrique este mai mult decât un concert, este un proiect unic care îmbină muzica specifică ceremoniilor banga și krakebs – instrumente de percuție tipice popoarelor din Africa Subsahariană, cu muzică electronică și trance. Ifriqiyya Electrique vor urca pe scena Nocturnal Groove de la PLAI, și pe lângă bas, chitară, percuție și voce, vor fi acompaniați de înregistrări video. Publicul asistă astfel la un documentar, o călătorie vizuală și sunete live ce îl teleportează din spațiul în care are loc evenimentul în mijlocul ceremoniilor banga filmate în Sahara.

9BACH

Cu o voce galeză inconfundabilă strălucind alături de chitară, harpă și o utilizare subtilă a tehnologiei, 9Bach au fost recunoscuți pentru crearea unui nou sunet al muzicii galeze. Formați în 2005 în urma unei întâlniri întâmplătoare între cântăreața din Marea Britanie, Lisa Jên și chitaristul englez Martin Hoyland, 9Bach este plin de pasiune și aruncă o privire critică asupra lumii în care trăim. Cel mai recent material discografhic, „Anian”, începe în nordul Țării Galilor, dar se extinde prin influențele grecești și orientale, într-un tur emoțional de forță. Furios, trist, dar mai ales influențat de starea lumii, „Anian” se transformă într-un limbaj universal. (A.B.)