Proiectul de artă contemporană intitulat „Baroque || Urban”, început în urmă cu doi ani la Muzeul de Artă din Timișoara, revine anul acesta cu cea de-a treia ediție. În prima ediție, proiectul a avut în prim-plan dialogul între baroc și neobaroc, neobarocul fiind ilustrat de lucrările de pictură ale maestrului Gheorghe Fikl și instalația realizată de artista franceză Josepha Blanchet. În ediția a doua, proiectul a adus în atenție un dialog între două stiluri artistice apărute în secole diferite, barocul şi hiperrealismul, tema ediţiei având în centru ființa umană, artistul Virgilius Moldovan și artistul emergent Vlad Jelmărean, prin instalația realizată, propunându-și căi diferite pentru a căuta ființa umană, ca un concept filosofic, social, uman.

Cea de-a treia ediție a proiectului va avea loc la Muzeul de Artă din Timișoara, odată cu inaugurarea expoziției intitulată „Woman, all too Woman” și aduce în atenția publicului admirator de artă, cele mai consacrate artiste ale momentului, atât din arta contemporană românească, cât și din arta est europeană, toate artistele vizuale participante fiind unite de „o forță deosebită, de o putere de înțelegere, sintetizare și exprimare inedită, de o dorință de cunoaștere și de o capacitate creativă de excepție”. 

Inițial, desfășurarea celei de-a treia ediții a proiectului a fost anunțată la Muzeul „Corneliu Mikloși” din Timișoara, dar, pentru că spațiul destinat expunerii a fost lipsit de autorizația I.S.U., organizatorii evenimentului au găsit înțelegerea necesară în rândul conducerii Muzeului de Artă pentru ca ediția a treia să se desfășoare tot în sălile instituției care a găzduit și anterioarele ediții. 

Evenimentul este organizat de Asociația „Meta Spațiu” și găzduit de Muzeul de Artă din Timișoara. Expoziția „Woman, all too Woman” aduce în atenția publicului peste 120 de lucrări de artă (pictură, sculptură, fotografie, instalație, obiect), realizate de-a lungul timpului de artiste vizuale din România, Serbia, Ungaria, Austria și Franța, precum și o serie de evenimente speciale: conferințe, dezbateri, performance, artist talk, teatru, ateliere, tururi speciale ș.a.

Toate lucrările destinate acestei a treia ediții a proiectului „Baroque||Urban” vor fi expuse în spațiile generoase oferite de Muzeul de Artă din Timișoara, demisol, parter, etajul I, etajul II, iar evenimentele organizate în cadrul proiectului vor avea loc în curtea instituției cu intrare de pe strada Mercy. 

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 15 august, cu începere de la ora 19. Deschiderea celei de-a treia ediții a proiectului va cuprinde două momente. Mai întâi, de la ora 19, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, vor avea loc discursurile de prezentare, iar de la ora 20, în curtea instituției, cu intrare de pe strada Mercy, se va desfășura un performance. 

Performance-ul va avea o durată de aproximativ 10-15 minute, se intitulează „Măr”, este realizat de Kristina Rațiu Demuth în colaborare cu actrița Anca Pitaru și este gândit să funcționeze ca o prelungire, respectiv, o completare vie a lucrării video „Ea”, pe care vizitatorii o pot vedea în cadrul expoziției „Woman, all too Woman”.

Referindu-se la acest performance, organizatorii evenimentului, prin intermediul unui comunicat mass-media, au transmis: „Performance-ul își propune să tematizeze simbolic, necesitatea de a reevalua și interoga cu conștiență și blândețe paradigme sociale, tradiționale, religioase sau de mainstream, existente la adresa femeii. Îndeamnă, poate, la descoperirea și abordarea conștientă a propriei esențe feminine, dincolo de relația de conformare sau de rezistență față de orice idee arhetipală cu privire la ce este, nu este sau ar trebui să fie femeia”.

Printre artistele invitate să expună, se remarcă Marina Abramović, artist de performanță din Serbia. Marina Abramović s-a născut în Iugoslavia, în anul 1946, ambii săi părinți fiind partizani iugoslavi în timpul celui de-al doilea război mondial. După război, părinții Marinei Abramović au fost declarați „eroi naționali” și li s-au oferit posturi în guvernul iugoslav postbelic. 

Marina Abramović a studiat la Academia de Arte Plastice din Belgrad în perioada 1965-1970. A absolvit studiile postuniversitare la Academia de Arte Plastice din Zagreb, în 1972. În perioada 1973-1975 a predat la Academia de Arte Frumoase din Novi Sad, realizând primele sale spectacole solo. Din anii 1990,1991 Abramović a fost profesor invitat la Académie des Beaux-Arts din Paris și la Universitatea de Arte din Berlin. În perioada 1992-1996 a fost profesoar la Colegiul de Arte Plastice din Hamburg, iar în perioada 1997-2004 a fost profesor de artă performantă la Universitatea de Arte Plastice Braunschweig.

Marina Abramović expune în premieră la Timișoara, lucrarea sa, „Baroque Balkan”, expusă și la MoMA (Museum of Modern Art New York) în cadrul expoziției retrospective Marina Abramović, a fost premiată cu „Leul de Aur” la Bienala de la Veneția, 1997. Piesa va fi prezentă la Muzeul de Artă din Timișoara, prin amabilitatea artistei și a colecției LIMA.

Instalația Marinei Abramović pune în discuție stereotipurile specifice Balcanilor, brutalitatea războiului, tragedia, naționalismul, nebunia și ostilitatea. Lucrarea va putea fi admirată în cadrul expoziției „Woman, all too Woman” de la Muzeul de Artă din Timișoara, în Sala 25 (aripa vestică), până în 15 octombrie 2018.

Expoziția „Woman, all too Woman” din cadrul celei de-a treia ediții a proiectului de artă contemporană „Baroque||Urban”, proiect coordonat de jurnalista Mirela Stoeac-Vlăduți, rămâne deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, până în data de 15 octombrie 2018. Curator al expoziției este dr. Andreea Foanene, evenimentul fiind sprijinit de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș, iar printre parteneri acestei ediții amintim, Asociația Capitală Culturală Europeană 2021, Casa Studenților Timișoara, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Librăria „La Două Bufnițe”, Universitatea de Vest Timișoara, Librăria „Cărturești”, Radio România, Societatea de Transport Public Timișoara etc.

Cornel Seracin