Caravana TIFF (Transilvania Internaţional Film Festival) este unul dintre cele mai ample proiecte ale Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, iar între 24-29 iulie 2018 revine la Timișoara, desfășurându-și cea de-a IX-a ediție. Pentru publicul cinefil, Festivalul include, pentru această ediție, 6 filme multi-premiate, toate putând fi vizionate în aer liber, în Grădina de Vară „Capitol”, unde proiecțiile vor începe seară de seară de la ora 21:45. 

„Charleston” este considerat „un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă” și a avut premiera mondială la Locarno. Cu acest film, regizorul Andrei Crețulescu a debutat în lungmetraj. „Charleston” va avea proiecția marți, 24 iulie.

Miercuri seara, în cadrul festivalului se va proiectat filmul „Banii sunt bani” („Money’s Money”), un thriller regizat de Géla Babluani, regizor georgian premiat în 2006 la Festivalul de Film Sundance (considerat a fi cel mai mare festival al cinematografului independent din Statele Unite ale Americii), pentru filmul „13 Tzameti” („13 Negru”). 

„Foxtrot” este filmul ce se va proiecta joi, 26 iulie. Filmul este inspirat de conflictul israeliano-palestinian și, potrivit comunicatului de presă trimis de organizatori, „invită la introspecție și transformă un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război”. „Foxtrot” a deschis ce-a de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Documentarul de debut al regizorului Alex Mavrodineanu, „Caisă”, va fi proiectat pe ecranul grădinii de vară „Capitol”, vineri, 27 iulie, iar sâmbătă, 28 iulie, publicul va putea viziona filmul documentar „România Neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys, o proiecție „care prezintă frumusețea sălbatică a României într-o manieră complexă și autentică”.

În ultima seară a festivalului va fi prezentat filmul „Vara lui 1993” („Summer 1993”), acest film fiind debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón. Filmul a fost proiectat în secțiunea „Generation Kplus” în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, 2017, unde a și câștigat premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj.

Iubitorii de film vor avea acces gratuit la toate evenimentele incluse în program.

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei. Cea de-a IX-a ediție a festivalului, ediție ce va avea loc la Timișoara, este sprijinit de Primăria Municipiului Timișoara, Filarmonica „Banatul” din Timișoara și Hotel „Timișoara”. 

 

Program |Grădina de vară Capitol 21:45:

 

Marți, 24 iulie:

„Charleston”

r. Andrei Crețulescu | România-Franţa, 119'

Cu: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ularu

La două săptămâni după moartea soției sale, Ioana, Alexandru îşi sărbătoreşte cea de-a 42-a aniversare singur, înecându-şi amarul în alcool, când deodată cineva sună la ușă. Tânărul vizitator, Sebastian, îi mărturiseşte că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni și vine cu o propunere neașteptată...

 

Miercuri, 25 iulie:

„Money’s Money”

r. Gela Babluani| Franța, 90'

Cu:Benoît Magimel, Olivier Rabourdin, Vincent Rottiers

Disperaţi să scape de problemele financiare, trei tineri fără viitor vor să dea lovitura furând o valiză de bani a unui tip înstărit din Le Harvre. Ce nu ştiu ei este că tocmai au jefuit un politician corupt şi că banii din valiză provin din afaceri criminale. Şi curând vor vedea că ceea ce părea o catapultă spre o viaţă mai bună se poate uşor transforma într-un adevărat dezastru... 

 

Joi, 26 iulie:

„Foxtrot”

r. Samuel Maoz | Israel-Elveţia-Germania-Franţa, 113'

Cu:Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Dekel Adin

Michael şi soţia sa Dafna sunt devastaţi când armata le comunică moartea fiului lor, Jonathan. Dar viaţa nu întârzie să le ofere surprize pe măsura experienţelor militare suprarealiste ale fiului lor... Marele premiu al juriului la festivalul de la Veneţia!

 

Vineri, 27 iulie:

„Caisă”

r. Alexandru Mavrodineanu| România, 81'

După ce a fost trădat de cel pe care l-a ajutat să devină campion mondial la box, un antrenor veteran se dedică pregătirii unui nou sportiv, Caisă. El trebuie să facă faţă temerilor că va fi, din nou, abandonat...

 

Sâmbătă, 28 iulie:

„România Neîmblânzită”

r. Thomas Barton-Humphreys| România, 90'

Narat de Victor Rebengiuc, documentarul România neîmblânzită explorează peisajele incredibile şi uimitoarea viaţă sălbatică a României, de la Delta Dunării până în codrii Carpaţilor. Lupii, urşii şi râşii hălăduiesc liberi în pădurile vaste, pline de extraordinare exemplare ale florei şi faunei.

 

Duminică, 29 iulie:

„Summer 1993”

r. Carla Simón| Spania, 97'

Cu: David Verdaguer, Fermí Reixach, Bruna Cusí

Spania, vara lui 1993. Frida are şase ani şi, după decesul părinţilor, trebuie să înfrunte prima vară alături de noua sa familie adoptivă. Înainte de sfârşitul verii petrecute în provincia catalană, fata trebuie să înveţe să-şi controleze emoţiile, iar părinţii trebuie să înveţe să ţină la ea ca la propria lor fiică.

Cornel Seracin