Eveniment conex al festivalului „Ceau, Cinema!”, Centrul de Arte Diverse Misc. Timișoara prezintă, în perioada 20-31 iulie o expoziție de afișe. Aceasta reunește lucrări dedicate cinematografiei, teatrului și operei și sunt semnate de 50 de reprezentanți de renume ai școlii poloneze de afiș. De altfel, în competiția festivalului „Ceau, Cinema!” nu va lipsi filmul polonez „Nina”, regizat de Olga Chajdas.

„Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. «Școala Poloneză de Afiș», cum este denumit acest curent în artă, și nu o școală existentă fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic. Cele mai interesante exemple ale acestei arte, dedicate filmului, teatrului și operei pot fi văzute în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timișoara”, au transmis organizatorii expoziției.

Această expoziție este realizată pe baza celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, ce cuprinde peste 40.000 de lucrări ce aparțin lui Krzysztof Dydo, proprietarul unei galerii din Cracovia și considerat un cunoscător al artei afișului.

„Expoziția oferă posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale”, completează organizatorii.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 20 iulie, la ora 20, la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timișoara (Fosta Fabrică de Țigarete, Spl. N. Titulescu colț cu Pop de Băsești). Expoziția poate fi vizitată în perioada 20-31 iulie 2018, între orele 16-20.

Cornel Seracin