Proiectul „Serile patrimoniului”, inițiat și organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, aduce miercuri, 18 iulie, cu începere de la ora 18:30, la Casa Artelor din Timișoara, evenimentul cu titlul „Familiile nobiliare și reședințele lor. Banat (sec XIX-XX)”.

La acest eveniment, dr. Bogdan Bumbăcilă va susține o prelegere prin care aduce în atenția participanților subiectul patrimoniului construit din zona Banatului.

Se va vorbi despre o categorie aparte de clădiri istorice: reședințele nobiliare. Toate aceste imobile, dincolo de valoarea lor arhitecturală, ascund și numeroase povești de viață, istorii ale nobililor lor proprietari.

„În Banatul actual, familiile nobiliare au apărut într-un număr mai semnificativ începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind relocate în scop administrativ de către autoritățile habsburgice. Odată cu apariția monarhiei duale austro-ungare, mai multe familii localnice au primit distincții aristocratice pentru a se asigura o stabilitate politică și administrativă. Avantajele apariției acestor nobili au fost numeroase: prin preocupările lor și adesea prin donații personale, s-au construit nu numai reședințele lor care încă mai dăinuie dar mai ales școli, spitale, clădiri de administrație, infrastructură adiacentă”, a spus dr. Bogdan Bumbăcilă, potrivit unui comunicat mass-media remis de organizatori.

Evenimentul are loc în Sala „StudioArt” a Casei Artelor, iar accesul se face pe baza unei înscrieri prealabile. Solicitările se trimit pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până în 16 iulie 2018, ora 16.

Cornel Seracin