Muzeul Național al Banatului organizează, în anul Centenarului, prima expediție științifică internațională. Expediția științifică, o premieră pentru Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș, se înscrie în seria de manifestări ce marchează Centenarul Marii Uniri.

Privită ca o acțiune cu rol dublu, expediția „Kârghâzstan” are în vedere atât o componentă științifică, cât și una culturală. Componenta științifică vizează identificarea posibilelor rute comerciale alternative utilizate în Epoca Bronzului în Asia Centrală (Kârgâzstan), în timp ce componenta culturală urmărește stabilirea unor legături cu comunitățile românilor deportați în Kazahstan și Kârgâzstan, ca urmare a politicii sovietice.

Expediția se va desfășura în perioada iulie - septembrie (2018). În acest interval, membrii expediției își propun parcurgerea unui traseu de circa 15.000 de kilometri, străbătând astfel Ucraina, Rusia, Kazahstan și Kârgâzstan și poposind în localități precum Karaganda (Kazahstan) și Leninskoe (Kârgâzstan), unde este cunoscută prezența etnicilor români.

În ceea ce privește zonele de interes destinate cercetării de teren, acestea sunt Lacul Issyk-Kul, valea Talas și platoul Suusamyr. (A.B.)