„Seratele Baroce” au început în iarna acestui an şi au avut loc în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara. Tot acest proiect a fost pus la cale de cadrele didactice şi elevii Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, coordonarea proiectului aparţinând doamnei profesoare Roxana Maniu.
„Acest proiect a început cu o discuție foarte deschisă, amiabilă cu domnul director al Muzeului de Artă, Victor Neumann, în care s-a pus problema deschiderii porților pentru elevii Timișoarei și, un foarte important moment a fost când am propus acest șir de recitaluri, constituite într-o stagiune de recitaluri, stagiunea numindu-se «Seratele Baroce». Această denumire, și datorită acestei săli minunate, care ne găzduiește, Sala Barocă a Muzeului de Artă”, a declarat profesor Roxana Maniu.
Conceptul acestor „Serate Baroce” a fost gândit în aşa fel încât să adune sub cupola lui o serie de mai multe recitaluri, fiecare din aceste recitaluri cuprinzând compoziţii din diferitele epoci istorice ale muzicii. Bineînţeles, recitalurile susţinute de elevii Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, au avut loc cronologic, fiecare serată grupând recitaluri din câte o epocă. Mai întâi, a fost un recital de piese muzicale din perioada baroc (compoziţii preclasice şi clasice, după Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven etc.). A urmat muzica clasică romantică, apoi un concert de muzică clasică modernă şi contemporană, piesele aparţinând diferitelor şcoli muzicale. Nu a lipsit din prima stagiune a „Seratelor Baroce”, o serată dedicată muzicii clasice româneşti, în care au fost interpretate piese ce au fost compuse de George Enescu, dar şi de alţi compozitori români, iar în final, acum, la început de lună iulie, stagiunea s-a încheiat cu un „Concert al Concertelor”.
Ultima „Serată Baroc” din anul şcolar/universitar 2017/2018 a fost şi un examen de licență/disertație pentru doi dintre protagoniștii concertului, soprana Silvana Tuşinean, absolventă anul doi master şi contratenorul Alin Buruiană, absolvent de anul patru al Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Celor doi tineri muzicieni li s-au alăturat studentele anului trei de la Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest, Oana Apopei și Andreea Novacovici.
Cei patru tineri solişti au fost acompaniaţi de Orchestra de Cameră „Maggiore” a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, coordonată de profesorul E. Dandoţi şi condusă de tânărul dirijor R. Zaharia.
Tinerii solişti, împreună cu orchestra care i-a acompaniat, au interpretat selecţiuni din opera dramatică „Julius Caesar în Egipt”, operă compusă de Georg Friedrich Händel, considerat unul din cei mai importanţi compozitori germani de muzică baroc din perioada târzie. Astfel, Alin Buruiană a interpretat personajul Julius Caesar, Silvana Tuşinean, personajul Cleopatra, Oana Apopei, personajul Cornelia, iar Andreea Novacovici, personajul Sesto. Pregătirea muzicală a fost asigurată de dr. Silviana-Ana Cîrdu.
Un juriu, format din profesori universitari de la Facultatea de Muzică şi Teatru, au evaluat interpretarea studenţilor ce şi-au susţinut licenţa/disertaţia. Dintre profesorii evaluatori, amintim aici, dr. Sorina Munteanu, dr. Marius Maniov.
În debutul concertului ce s-a desfăşurat în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara, cuvântul introductiv a aparţinut doamnei profesor Roxana Maniu, după care, cuvântul a fost oferit doamnei Simona Negru, care a vorbit astfel invitaţilor prezenţi în număr mare în sală: „Mă bucur din toată inima că sunteți într-un număr atât de mare alături de noi în această seară și vă mulțumesc în același timp. Aș vrea, însă, să mulțumesc, în mod deosebit, conducerii Muzeului de Artă din Timișoara, pentru că ne-a găzduit în acest spațiu minunat, în această sală barocă, pentru că urmează să ascultați selecțiuni dintr-o operă barocă și, oare, unde și-ar fi putut găsi mai bine locul o opreă barocă și, oare, unde și-ar fi putut găsi locul cel mai bine, decât într-o arhitectură barocă. (...). Nu știu dacă s-a mai făcut această operă. Nu aș putea să vă spun. Noi am încercat, vrem să vă prezentăm mai întâi sub forma concertantă și, sperăm că, în toamna acestui an vom putea reveni și într-o formă spectaculară, cu acești tineri entuziaști.... Vă mulţumesc frumos!”
La finalul concertului am stat de vorbă cu masteranda Silvana Tuşinean, interpreta personajului Cleopatra în acest concert, tânăra soprană, plină de bucurie, declarând, printre altele: „Examenul a fost foarte fain! Eu mă bucur, pentru că este prima dată în viața mea când am cântat cu orchestră. E sunet total diferit față de ce am auzit eu până acum, doar cu pianul (eu, doar acompaniată la pian, am cântat până acum) și mă bucur că am reușit să fac treaba asta într-un timp foarte scurt. Foarte, foarte scurt! Acustica acestei săli mă avantajează foarte mult. E, nu neapărat ecou, ci, din cauza cupolei, (...), ajută foarte mult ca sunetul să se împrăștie foarte bine și, pe mine, ca și solist, nu mă pune în situația în care să forțez foarte mult ca să se audă. Deci, e minunat! Eu aș mai cânta aici. Am planuri după ce termin. Îmi doresc foarte mult să intru în Filarmonica «Banatul» Timișoara, în cor, dar vreau să fac solistică, evident. Asta își dorește orice tânăr, orice om care studiază muzica. Îmi doresc să fiu, nu neapărat în țară. Adică, dacă nu voi reuși în România, mă voi deplasa și în alte țări, pentru că, pentru mine nu va fi neapărat o greutate să mă rup de acest oraș, dar, evident că aș vrea să-mi construiesc o carieră în țara mea natală. Adică, am fost și-n alte țări, și NU mă simt ca-n România! Chiar e foarte adevărat ce vă spun”.
Evenimentul ce s-a desfăşurat în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara a fost coordonat de prof. Roxana Maniu şi prof. Simona Negru şi a fost realizat după o colaborare susţinută între Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara şi Muzeul de Artă din Timişoara.
„Seratele Baroce” vor continua în anul şcolar viitor, coordonatoarea proiectului, prof. Roxana Maniu, declarând următoarele: „Bineînțeles, urmează stagiunea «Seratelor Baroce» a anului școlar viitor. Sperăm să continuăm acest proiect care este de foarte mare succes, pentru că, vreau să vă spun, în fiecare Serată sunt elevii Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, unde cântă și, sunt copii absolut deosebiți”.

  
Cornel Seracin