Lansarea volumului dedicat istoricului Victor Neumann, intitulat „Istoricul şi opera”, va avea loc joi, 14 iunie 2018, cu începere de la ora 18:30, în Librăria „La Două Bufniţe” din municipiul Timişoara. Volumul a fost prezentat la cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, eveniment ce s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 30 mai - 3 iunie 2018.
„Istoricul şi opera” a fost un volum apreciat încă de la lansarea sa şi este o sinteză ce se referă la activitatea depusă de Victor Neumann în calitate de profesor, cercetător şi teoretician al istoriei.
La Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, ce a avut loc la Bucureşti, volumul a avut parte de prezentarea președintelui Secției de Artă, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, dr. Răzvan Theodorescu şi de ce a istoricului, dr. Bogdan Murgescu.
Referindu-se la Victor Neumann şi la una din primele sale opere, academicianul Răzvan Theodorescu a rostit la prezentarea de la Bucureşti: „Primul meu doctorand a fost Victor Neumann. Sunt nespus de mândru! Şi-a dat teza de doctorat cu o carte care este astăzi, o carte clasică, «Homo europaeus». A fost tradusă în mai multe limbi”.
Volumul „Istoricul şi opera”, editat de prof. univ. dr. Miodrag Milin şi Florin Lobonţ, prezintă portretul omului de ştiinţă Victor Neumann, din trei perspective - descrierea făcută de Miodrag Milin și Florin Lobonţ, interviuri acordate de-a lungul timpului de istoricul timişorean și biografia detaliată a acestuia. „În activitatea sa susţinută de cercetare a abordat teme diverse și noi metode de lucru, iar cărţile sale au contribuit la cunoașterea și înţelegerea istoriei României din perspectivă locală și regional”, se arată într-un comunicat public realizat de organizatorii lansării de la librăria timişoreană.
În scrierile sale, profesorul Victor Neumann nu s-a sfiit să polemizeze cu alţi istorici, politologi şi filosofi, polemica sa fiind una constructivă, menită să înlăture subiectivismele din cercetarea şi abordarea ştiinţifică a diferitelor teme puse în discuţie: „Ceea ce trebuie să introducă ei este o notă de obiectivitate, să se derobeze de formele ideologice astfel încât examinarea lor să fie una onestă, bazată pe cunoaştere. Cu dragoste, nu cu ură, nu cu părtinire excesivă. Investiţia în educaţie, în ştiinţă şi în cultură este extrem de importantă”, a spus profesorul Neumann cu ocazia prezentării volumului la Salonul Internațional de Carte „Bookfest” de la Bucureşti .
Volumul „Istoricul şi opera” a apărut anul acesta la Editura „Rao” din Bucureşti, iar lansarea de la Timişoara se va face cu invitaţia celor doi editori, prof. univ. dr. Miodrag Milin şi conf. univ. dr. Florin Lobonţ, în prezenţa istoricului Victor Neumann. 


Cornel Seracin